Снимка: БГНЕС
fallback

Евродепутатът от ДПС Метин Казак предизвика дебат в Еврокомисията заради новините на турски език по БНТ.

"Премахването на кратката емисия новини на турски език по Българската национална телевизия ще лиши представителите на най-голямото малцинство в България от правото на информация на своя майчин език. Това би означавало нетолерантност и дискриминация, която ще наруши традиционно доброто съжителство между етносите в България, а тя често е давана за пример в това отношение на Балканите".

С тези си думи Казак настоя за отговор от комисаря по езиково многообразие Леонард Орбан как ЕК следи зачитането на правото на малцинствата да общуват свободно на майчиния си език чрез обществените медии.

Oще по темата
На свой ред Орбан отговори, че ЕК се стреми да запазва всеки език – национален, регионален, малцинствен или говорен в ЕС, включително и от жителите, които са от други континенти.

"Всяка страна следва да намери начини за въздействие и да търси не това, което ни разделя, а това, което ни обединява. Езиците не бива да се превръщат в заложници на политически интереси", смята еврокомисарят.

Пред журналисти Казак обявил, че е взел повод за въпроса си от настояванията на "Атака" за спирането на турските новини, както и от изказванията на премиера Борисов по въпроса.

В средата на ноември от ръководството на БНТ застанаха зад излъчването на турските новини, защото така било записано в програмната лицензия на БНТ, издадена още през 2001 г.

Генералната директорка на държавната медия Уляна Пръмова обяви, че и тя като премиера Бойко Борисов е поръчала социологическо изследване, в което зрителите трябва да отговорят какво искат да гледат в бъдещите програми на БНТ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

503

eri

преди 12 години

tip selyanin nali tezi tursi rabotqt po 4ujbina i pra6tat pari za bg.znae6li kolko miliona evro vliza v bg.kolko ka6ti se stroyat kupuvat.kakvo znae6,znae6 da prodava6 maykasi,,ti 6e mi kae6 kade da hodq..

502

Позитано 20

преди 13 години

Ей гяурлар не се заигравайте с бойковци и воленовци, да спирате новините на нашите политпартньори ДПС . Помнете че нашата стогодишна организация, пак ще управлява по един или друг начин! ДПС са наш партньор и ний няа да дадем да им подливате вода !

501

али

преди 14 години

Браво на Казак ... хубаво е казал ..

fallback