Снимка: БГНЕС
fallback

Европейската комисията завежда дело срещу България, защото страната ни не прилага правилно законодателството на ЕС в областта на отпадъците, информират от пресслужбата на ЕК.

Делото е по повод липсата на подходящи съоръжения за депониране на отпадъците в София. “България би следвало да разполага с подходяща мрежа от инсталации за депониране на отпадъците към момента на своето присъединяване към Европейския съюз на 1 януари 2007 година.

София обаче продължава да разчита на старото сметище в Суходол, което не отговаря на изискванията”, показва оценката на ЕК.

Оттам отбелязват още, че европейската общност може да предостави финансиране за осъвременяване на инфраструктура за управление на отпадъците в столицата.

Oще по темата

“Въпреки усилията на българските власти да направят стратегически нови инвестиции обаче, решението на проблема се отлага с няколко години”.

През октомври 2007 г. Комисията изпрати на България първо писмено предупреждение поради недостатъчните мерки за изграждане на цялостна система от инсталации за управление на битовите отпадъци в столицата.

Сред установените от Комисията пропуски като най-значителни бяха посочени липсата на система и инсталации за оползотворяване и депониране на битовите отпадъци на града, липсата на временни площадки за съхранение, както и липсата на подходяща предварителна обработка на отпадъците.

Близо година по-късно – през декември 2008 г., ЕК изпрати последно писмено предупреждение.

“Независимо че Комисията приветства предприемането на действия в посока планиране на цялостна система за управление на отпадъците за София, все още съществуват много неясноти по отношение на това кога подходящите инсталации за отпадъци ще заработят пълноценно”, сочи оценката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

56

Shrek

преди 14 години

А, за осраната с *** цяла Италия и Неапол си траят в ЕК.

55

БНТ показва

преди 14 години

А пък БНТ показва, какво предишният кмет е свършил за сега само в подлезите......

54

Европа каза

преди 14 години

По делата му ще го познаете, по това какво е свършил!!!!*** София, а сега е клекнал над цяла България, след боклучените му кризи в София доокризи и цяла България.!!!!Лошото е че, има и още мечтиииии....... Той много се обича, той толкова се обича, че може и да се самоизнасили....!!!!!Хора, пазете го да не се орезили!!!!!

fallback