Снимка: БГНЕС
fallback

Като недопустима и като израз на териториални претенции към съседите си.

Така президентът Георги Първанов коментира чрез пресслужбата си изразената позиция от премиера на Македония Никола Груевски пред представители на македонската общност в Австралия.

Дни преди Първанов, Груевски също посети Австралия и според македонската агенция МИА е заявил:

"В Австралия македонците имат уникалната възможност, която нямат в Македония, а тя е да живеят заедно със сънародниците си от Егея и Пирин, и ви призовавам да не се делите по тоя въпрос, защото няма вардарци, няма егейци, няма пиринци, а съществуват само македонци".

"Приемам с недоумение изразената от премиера на съседна Македония позиция. Приемам я като недопустима, като израз на териториални претенции. Тя е недопустима, още повече че Македония има амбициите да бъде член на ЕС", казва президентът Георги Първанов.

Държавният ни глава призовава Македония стриктно да изпълнява всички критерии за членство, част от които са свързани с добросъседството и с недопускането спорни въпроси да бъдат привнесени в рамките на ЕС.

"Така че българската подкрепа за македонското членство в ЕС не е безусловна, тя зависи в голяма степен от това какво ще бъде поведението на нашите съседи и дали ще бъдат снети незабавно подобни претенции", заяви президентът Първанов.

Гръцката страна обяви, че няма да влиза в диалог със Скопие по несъществуващи въпроси.

"Няма да влизаме в диалог с г-н Груевски. Гърция гледа открито на отношенията със Скопие, винаги с желание да бъде конструктивна.

Мисля, че лидерите в Скопие трябва да осъзнаят, че в техните ръце е изборът между познатата агресивна и националистическа реторика и конструктивния, искрен, състоятелен диалог по проблема за разрешаване на спора с името", обяви на брифинг в Атина гръцкият заместник външен министър Димитрис Друцас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

305

i

преди 12 години

*** i elementaren predatel

304

каспар

преди 14 години

факт че са 'патриаршисти или епархисти','върховисти или еллада етеристи',изковани от антифашистката сръбска партизанска съпротива ,не ги обвинявай ,не знам как" ште се разсече този възел" както Ал.Македонски го е разсекал ..????

303

Баш Комитата

преди 14 години

нема Вардар,нема Пирин ,нема Егей-всички сте смешници:)))

fallback