Снимка: БГНЕС

Според промените в Закона за МВР, които разглеждат депутатите, се възстановява Главна дирекция „Борба с организираната престъпност” (ГДБОП) в структурата на МВР.

Фигурират и редица структурни промени. Поради закриването на Министерството на извънредните ситуации се предлага функциите при защита от бедствия, осигуряването на достъпа на гражданите до службите за спешно реагиране чрез единния европейски номер 112 да станат също част от МВР.

За тяхното изпълнение се предвижда създаването на Главна дирекция "Гражданска защита” и Дирекция "Национална система 112”.

В контекста на организационно-структурните промени е и създаването на самостоятелни дирекции „Миграция” и "Български документи за самоличност”, които досега бяха част от Главна дирекция "Охранителна полиция”.

За усвояване на средства от Европейския съюз по програмни проекти, свързани с дейността на МВР, се създава самостоятелна дирекция "Международни проекти” със статут на юридическо лице.

С промените се дава право на синдикалните организации в МВР да участват в международни синдикални организации със сходни функции и характер, както и право за организиране на различни форми на протест без спиране изпълнението на служебната дейност.

Със законопроекта се създава право на възможност общините в България да изграждат звена в "Общинска полиция”, като контролът и методическото ръководство върху тях ще се осъществява от областните дирекции и районните управления на МВР.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase