Снимка: БГНЕС

"Това, което се случи във ВСС, изглежда много зле и поражда недоверие, затова Висшият съдебен съвет (ВСС) следва да направи своите стъпки".

Така главният прокурор на Републиката коментира мегаскандалът "Красьо" и  подадените две оставки на магистрати, бъбрили си нерегламентирано с бизнесмена.

Борис Велчев каза още, че другият член на ВСС, за когото е установено, че е имал контакт с лицето Красимир Георгиев, не трябва да си подава оставката.

"Личното ми мнение е, че този контакт, който ние сме установили, който не е истински контакт в собствения смисъл на думата, а е просто едно позвъняване за 4-5 секунди, може да има повече от едно обяснение и не бива непременно да търсим виновно поведение у Пламен Стоилов", каза главният прокурор.

По думите на Велчев, Стоилов не трябва да си подава оставката, защото за разлика от другите му колеги при него е установено едно позвъняване, докато при другите двама са установени многократни двустранни комуникации с "Красьо от Плевен".

Още по темата

По думите му не става въпрос за вина или за невинност.

"Тук става дума, че понякога не е достатъчно да не правиш нищо лошо. Много е важно да не изглежда, че правиш нещо лошо", каза още той.

Според Велчев подаването на оставките на Стойко Стоев и Иван Димов е било "единственото възможно поведение".

Министърът на правосъдието Маргарита Попова отказа да коментира оставките с мотива, че актът им е част от една процедура, която тепърва започва.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase