Снимка: БГНЕС
fallback

 

"Считаме за неоснователно задържането на минималната работна заплата след 2010 г. ", обяви социалният министър Тотю Младенов.

Той се мотивира, че в условия на криза работодателите са принудени да преминат към заплащане на минимална работна заплата с цел запазване на работните места.

Това според Младенов ще даде възможност и на недобросъвестните работодатели да осигуряват работниците си на минимална работна заплата и до увеличаване дела на сивия сектор.

"По този начин няма да има и увеличаване на минималните осигурителни прагове, а оттам съответно и на приходите към Националния осигурителен институт", каза още министърът.

"Ако минималната работна заплата се запази на ниво от 240 лв. догодина, след като си платят данъците, хората, които я получават, ще живеят под прага на бедност", коментира още той.

По изчисления на социалното министерство прагът на бедност догодина ще бъде 216 лева, а след плащане на данъците на тези хора ще им остават 190 лева.

Социалното министерство категорично не подкрепя предложението на финансовото ведомство – за замразяване на минималната пенсия за стаж и възраст и замразяване на социалната пенсия на нивото от тази година, както и премахването на действащия механизъм за индексация на пенсиите.

Категорично се отхвърля и предложението да се намалят с по 10 лева минималните и максималните размери на обезщетенията за безработица.

Тотю Младенов обясни, че Министерството на финансите не е ползвало разчети на социалното ведомство и на НОИ, когато е правило 3-годишната средносрочна бюджетна прогноза.: 0.21cm } -->

 

 

 

 

 

 


 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

83

ani

преди 14 години

"Министър Тотю..." Г-да журналисти, малко уважение към институциите.Аз също не им уважавам политиката, но съм съгласна с поговорката "Какъвто народа такива са и управляващите"

82

YOYO

преди 14 години

KAKVA PODIGRAFKA S NARODA BRAVO NA VAS PEDOFILI GEYZERI DEPOTATSKI PALNETE SI DJOBOVETE ZA LO6I VREMENA PAK NARODA I DARJAVATA DA VARVYAT NA MAYNATASI NALI SI OSIGURYAVATE JIVOTA ZA 4 GODINGI

81

ботю

преди 15 години

Много поздрави на Тотю

fallback