Снимка: Булфото
fallback

 

След продължително боледуване почина бившият вицепремиер Александър Божков.

Роден е на 9 август 1951, в София. Завършва американски колеж в Багдад и Висшия машинно-електротехнически институт в София, специалност машинно инженерство.

Вицепремиер и министър на промишлеността в служебния кабинет на Стефан Софиянски, остава на този пост и в правителството на Иван Костов.

Освободен е края на 1999 по предложение на министър-председателя за структурни и персонални промени в правителството и е назначен за главен преговарящ с Европейския съюз. Подава оставка от този пост на 9 юни 2000.

От 2000 година е съпредседател на Центъра за икономическо развитие, водещ на музикалното предаване „Музика за душата“ по Дарик радио.

През 2004 е осъден на две години условно с тригодишен изпитателен срок за безстопанственост на цех в село Цалапица.

През юли 2008 г. е оправдан и по последното дело срещу него - това за компенсаторните записи на Енгибарова-Шмид.

Твърди, че всички тези дела са образувани от тогавашния Главен прокурор Никола Филчев като политическа поръчка.

Александър Божков е женен, с една дъщеря.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

306

Анонимен

преди 14 години

До ИванБРАВО!!!!БРАВО!!!БРАВО!!!

305

Иван

преди 14 години

Изедниците и грабителите на народа, винаги ще останат на БУНИЩЕТО НА ИСТОРИЯТА. Дори да не ги оплюваме, което все пак наистина не е христянско спрямо покойници, то тяхното място ще си остане ЗАВИНАГИ там. Хубаво е че народът помни, въпреки опитите за мозъчна промивка. И това че историята се пише от победителите, също е вярно, но още по-вярно е че НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА ИЗЛЪЖЕ НАРОДНАТА ПАМЕТ!

304

бг

преди 14 години

като бях младичък, казвах че ще пикая по гробовете на разни другари. обаче сега ми изглежда неморално. колко обаче неморални са били те, за да ми се прииска такава екзотична малка нужда ?

fallback