Снимка: БГНЕС
fallback

Европейската комисия иска от България специални звена за борба с корупцията и организираната престъпност и нов Наказателен кодекс и Наказателно-процесуален кодекс.

Това пише в проектодоклада на ЕК, съобщава БНТ.

И докато най-големите критики отново са за липсата на воля за борба с корупцията по високите етажи на властта, похвалите са за битките срещу злоупотребите с еврофондове, за работата на Инспектората към ВСС и функционирането на Комисията „Кушлев".

В България уличните убийства продължават, а добре познати престъпници биват или освобождавани от затвора, или получават леки присъди, заради които пак изглеждат като недосегаеми. Обществото все още предстои да бъде убедено, че властите и политическата класа са еднозначно решени да прочистят системата, пише в доклада.

Сложността и формализмът на наказателното преследване е само по себе си основна причина за неефективността на съдебната система. То принуждава разследващи и прокуратура да се фокусират върху опростени методи, за да се сдобият с доказателства и да избегнат сложни разследвания, отбелязват от ЕК.

Въпреки изобилието от примери за корупция и злоупотреби в обществения живот, правоприлагащите органи не искат да поемат инициатива и изглежда чакат, докато някой административен орган изнесе данни за нарушения и едва тогава започват разследване. Липсата на инициатива се дължи до голяма степен на пасивното поведение и на ограничената политическа подкрепа за проактивен подход за борба със злоупотребите и корупцията, пише още в доклада.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

32

baba tcona

преди 15 години

ha taka,ha taka babi,6a gi sprem nii uli4nite ubiistva.ba.ga 4e li u evropeiskite strani gi nema.ama kato sa rekli 4e na6te bor4eta sa nai -lo6avi 6a trebe da im krucnem krilcata,da ni ne krucnat parsata ot bruksel.toi si znae boiko kvo da pravi .general ta general.

31

преди 15 години

Управляващият, трябва да показва всяко едно споразумение в отделно предаване по канал 1.В час удобен за масовата публика.Не се ли показва всеки един подписан документ това значи,че пак ще има измами.всеки ден по 30 мин. по националната телевизия стигат да се кажат какви споразумения и какви договори е сключило управлението .не искам от новините да се съобщават глупости.

30

надзирател

преди 15 години

"Новата" политическа обстановка е извадената от фризера стара. Някой козметик ще опъне бръчките, но няма да може да скрие миризмата на политическите ***.

fallback