Снимка: БГНЕС
fallback

 

Бойко Методиев Борисов е роден на 13 юни 1959 г. в село (днес град) Банкя.

Баща му, Методи Борисов e служител на Софийско градско управление – МВР, а майка му, Венета Борисова, е начална учителка в Банкя.

През 1982 г. завършва Висшата специална школа на МВР с чин лейтенант и специалност „Противопожарна техника и безопасност“.

Същата година постъпва на работа в Софийското градско управление на МВР като командир на взвод, а по-късно е командир на рота.

От 1985 г. до 1990 г. е преподавател във Висшия институт за подготовка на офицери и научноизследователска дейност (ВИПОНД) на МВР.

Защитава дисертация на тема „Психо-физическата подготовка на оперативния състав“.

От 1982 г. до 1990 г. работи в различни служби на пожарната команда в МВР.
През 1990 г. напуска системата на МВР, отказва да се деполитизира и остава член на БКП.

През 1991 г. основава частната охранителна фирма „Ипон-1“ ООД, която осигурява охраната на известни личности като Тодор Живков и Симеон Сакскобургготски.

През 2001 г. е назначен на длъжност главен секретар на МВР и е повишен в звание полковник от МВР.

В началото на 2002 г. му е присвоено званието генерал-майор с указ на президента Георги Първанов, а през 2004 г. е удостоен със званието генерал-лейтенант.

При уволнението си от МВР през 2005 г. има звание генерал-лейтенант.

Политическа кариера

На парламентарните избори в България през 2005 Бойко Борисов е кандидат за народен представител в 2 многомандатни избирателни района, издигнат в листите на Национално движение Симеон Втори.

В резултат от изборите НДСВ вкарва 63-ма депутати в 40 Народно събрание, сред които и Бойко Борисов.

Той обаче се отказва от депутатския мандат в полза на работата си в МВР, която напуска през септември, след конфликт с тогавашния вътрешен министър Румен Петков.

През октомври 2005 участва като независим кандидат в частичните кметски избори в София, стига до балотаж (срещу Татяна Дончева от БСП) и е избран с убедително мнозинство.

Полага клетва като столичен кмет на 10 ноември 2005 година.

През март 2006 г. е основана организацията Граждани за европейско развитие на България (ГЕРБ), в която Бойко Борисов официално не участва, но която е свързана с близки до него хора, и чрез която той изказва намерения евентуално да участва на избори, когато тя се превърне в партия.

На 3 декември същата година е създадена партия ГЕРБ, която е оглавена от близкия до него Цветан Цветанов (съществува ограничение в Закона за местното самоуправление, чл. 41, ал. 1., според който кметовете не могат да бъдат ръководители на политически партии), но в обществото Борисов става известен като неин „неформален лидер“.

На 5 Юли 2009г. ГЕРБ печелят парламентарните избори с около 40% от гласовете на българите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

124

212

преди 14 години

....С *** махала във Варна, заела най-добрите места в града? Че са едни от малкото, които влагат някаква част от доходите си в България? Примерите са много. Колкото до ББ - не, не го харесвам, не мисля, че той е най-подходящия за Министър Председател, но е най-добрата алтернатива, която България и българския народ имаше.

123

212

преди 14 години

Не бях поглеждал няколко часа темата - тя голяма чудесия станала. Както някой беше написал, 3/4 от хората, пишещи тук, вечно трябва да са в опозиция и да реват срещу някой или нещо. Мутри казвате а.....? Говорите за *** без да имате изобщо представа за какво става . Защо, вие вечно недоволните, не кажете на колко хора дават хляб тези "мутри"? Колко семейства хранят? И че са ЕДИНСТВЕНИТЕ в България, които имат смелост поне да се опитат да разрешат проблемите с *** и специално....

122

liolio

преди 14 години

Разяснение за по-младите, които няма как да помнят."През 1990 г. напуска системата на МВР, отказва да се деполитизира и остава член на БКП."Мнозина направиха така: прибраха от държавата тлъста компенсация и станаха частници. Дано това да е била последната им облага от членството им в БКП.е чо те всеки нов бизнес започнат тогава, беше с крадените от народа пари, които се изпраха и върнаха в новия елит :) Радва ме как 40% си мислят, Бойко ще ги оправи и им го пожелавам :)

fallback