Българската полиция арестува поне 5-има души в събота по подозрение в купуване на гласове, премиерът Сергей Станишев призова българите да не излагат на опасност бъдещето си на парламентарните избори в неделя, предаде Ройтерс.

Политическите партии в най-бедната държава от Евросъюза се обвиняват една друга в предлагане на пари, храни и други основни стоки на главно бедни общности и малцинства като роми в замяна на гласове.

България е под натиск от ЕС да ликвидира незаконните печалби и организираната престъпност, за да избегне нови санкции, след като Брюксел й отряза достъпа до над половин милиард евро средства през последната година.

Полицията и агенцията за национална сигурност (ДАНС) заявяват, че са започнали кампания в цялата балканска страна, за да предотвратят купуването на гласове и били извършили най-малко 5 ареста.

Полицията е конфискувала стотици лични карти, списъци с имена, компютри и пари в брой.

Неправителственият Съюз за стопанска инициатива заяви по-рано тази седмица, че наркодилъри предлагат безплатно наркотици във втория по големина български град Пловдив в замяна на гласове, докато полицията разследва случай в Пазарджик на роми, чиито огромни сметки за вода са били платени.

В обръщение към нацията премиерът Станишев призова българите да не продават гласовете си и предупреди политици, партии и купувачи на гласове, че ще бъдат наказани, ако се докаже вината им.

"Тези отвратителни практики нанасят страшни белези върху нашата демокрация. Но най-страшното е, че срещу жалка дребна сума, която ще получите сега, обричате не само личното си бъдеще, а и бъдещето на вашите деца", посочи Станишев.

"Дадох категорични инструкции на полицията и на ДАНС да... изправят пред съда всеки, който участва в това престъпление".

През април парламентът удвои максималния срок затвор на шест години за тези, които организират схемите за купуване на гласове и пет години за самите купувачи.

Медийни публикации за широко разпространена покупка на гласове преди местните избори през 2007 г. накара парламента да въведе наказание затвор за това престъпление.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase