Снимка: БГНЕС
fallback

Голям брой българи, живеещи в Германия, няма да могат да вземат участие в предстоящите избори за 41-во Народно събрание.

Германските власти не разрешават да се откриват избирателни секции извън територията на официалните дипломатически мисии на България в страната, съобщиха за Dnes.bg студенти, които учат в Германия.

До момента няма разрешение за отварянето на секции в Манхайм, Фрайбург, Мюнстер, Карлсруе и Щутгарт.

Това означава, че въпреки изпълнените по закон изисквания за откриване на избирателна сесия, над 10 хиляди наши студенти няма да могат да гласуват на 5 юли.

Студентите твърдят, че посолството ни в Берлин е проявило нехайство, заради което сега немската страна отказва създаване на секциите.

Инициативните комитети в големите градове на Германия вече са събрали 100 заявления, необходими за разкриването на секция. Освен това те са се справили с поредица изисквания на българското посолство в страната, което в крайна сметка се оказва излишно.

След като принудително организирахме инициативен комитет за откриване на избирателна секция във Фрайбург, с нас се свърза г-жа Игова от посолството в Берлин и заяви, че всъщност това, което пише в закона е недостатъчно и ние трябва да изпълним още цял списък с условия – съобщава българският студент във Фрайбург Иван Янакиев.

В блога си Янакиев посочва, че българската общност в Германия среща и още един необичаен проблем в комуникацията си с дипломатическата мисия: в българското Посолство в Берлин не само, че не разполагат с кирилица, ами и не могат да четат писма на кирилица, поради което трябваше всички да пишем на латиница.

Студентът в Щутгарт Делян Панов, който следва в Германия от 2003 година, обясни за Dnes.bg, че за пръв път няма да има възможност да участва в избори.

При предишните избори в Щутгарт все още е действал почетен консул на страната ни, което е позволило разкриването на секция.

Сега обаче живеещите в града българи ще трябва да пътуват няколко часа, за да могат да пуснат своя глас.

Възмутени сме от нехайството на българското посолство, което ни информира за пречките за откриване на изборна секция едва след като събрахме нужните заявления и изпълнихмe изискванията според закона“, коментира пред Dnes.bg Панов.

Възмутени сме и от явното нежелание на българските власти да преговарят с немската страна за евентуален компромис“, добави той.

Такъв компромис в никакъв случай не би бил прецедент, тъй като Гърция е успяла да договори откриването на голям брой избирателни секции за изборите си преди две години.

Междувременно от политическа партия „Другата България“ разпространиха протестна декларация, в която се посочва: „В публикувания списьк от Вьншно министерство на територията на САЩ са открити едва 15 избирателни секции, докато на предишните избори те са били 50; в Испания – откритите секции са 16, а на предходните избори са били 33, в Гърция съответно 3 вместо 8, и т.н.

В Германия е отказано да бъдат ситуирани шест секции в градовете – Манхайм (там са подадени 130 декларации), Нюрнберг (160 декларации), Карлсруе (150 декларации), Фрайбург (150 декларации), Мюнстерн и Щутгарт.

Обяснението на българския посланик е, че германските власти са отказали да бъдат открити избирателни секции извън дипломатическите и консулските представителства. Нашата информация е, че посолството е проявило неоправдана пасивност и така е лишило от участие в изборите повече от 10 хиляди българи, които в мнозинството си са студенти.

В Испания е отказано разкриването на избирателна секция във Виалба, при изявено писмено желание да гласуват 128 българи.“

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

121

гласоподавател

преди 14 години

ами разбира се, трябват им гласовете на неграмотните и унижените, на тези които никога не са имали някава перспектива в живота, или идея за това как трябва да стоят нещата в една подредена държава. Хора, мислете с главите си, покажете червения картон на крадливата червена партия

120

изБИРАтел

преди 14 години

Другарите правят всичко /не/възможно, само да получат някой и друг глас повече. Покажете им че сте истински българи най-накрая и не се страхувате да им кажете, че не искате повече да ви крадат от труда 'по социалистически' и да ви раздават някави си 'социлни' облаги, които всъщност ги няма .

119

Анонимен

преди 14 години

ТОВА Е ЗАМИСЪЛ НА БСП И ДПС-ВСИ4КИ ГРАМОТНИ ХОРА ДА НЕ МОГАТ ДА ГЛАСУВАТ,А САМО ТУРЦИ И ПЕНСИОНЕРИНАРО4НО Е НАПРАВЕНОАМИ ДА МИСЛИМ ДА СЪДИМ ДЪРЖАВАТА И ДА КАСИРАМЕ ИЗБОРИТЕ

fallback