Снимка: БГНЕС
fallback

Централната избирателна комисия за европейски парламент обяви окончателните резултати от проведените в неделя избори за европаламент.

ГЕРБ е победител с 24.36% подкрепа.

Тя получава пет мандата, с които в Европейския парламент влизат Румяна Желева, Владимир Уручев, Илияна Иванова, Емил Стоянов и Мария Неделчева.

Четири мандата получава Коалиция за България с изборен резултат 18, 5%.

За Страсбург заминават Ивайло Калфин, Илияна Йотова, Кристиан Вигенин и Евгени Кирилов.

Третата политическа сила е ДПС с 14, 14% и трима евродепутати - Филиз Хюсменова, Владко Панайотов и Метин Казак.

Атака е с резултат 11, 96% и двама европейски депутати - Димитър Стоянов и Славчо Бинев.

НДСВ също получава две депутатски места за Меглена Кунева и Антония Първанова.

Резултатът на НДСВ е 7, 96%.

Преднината им пред Синята коалиция е само една стотна от процента или 329 гласа.

Въпреки това Синята коалиция изпраща за Страсбург само водача на листата Надежда Михайлова.

Партия ЛИДЕР получава 5, 7% от изборните гласове и не прескача бариерата от 5, 88%, за да се сдобие с място в Европарламента.

 РЗС получава 4, 67%, движение „Напред” – 2, 25%.

Останалите участници от неделните избори имат резултат под 1%.

Избирателната активност е била 38.9%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

49

Анонимен

преди 14 години

чудесно сега ги избираме гтея неграмотници после обаче така ще плачеме всичките . помнете ми думата . БОЙКО И КОСТОВ НЕ МОЖЕ ДА УПРАВЛЯВАТ СТРАНАТА. ЕДНО ТАКОВА ПРАВИТЕЛСТВО БИ ИЗДЪРЖАЛО НАЙ-МНОГО ЕДНА ГОДИНА НЕ ПОВЕ4Е ТОВА Е

48

Veso

преди 14 години

Da prosto perfektno. Kak moje tolkowa mnogo ot horata da dadut glasut si za GERB. Sega opredeleno ima koi da ni izlaga pred chujdencite.

47

tan4etonet

преди 14 години

до 42:. Няма такова животно като задрасквам всички партии и пускам бюлетина" или пускам празна бюлетина", след което си отивам вкъщи спокоен!!! Всички празни или зачеркнати по този начин бюлетини се броят за НЕВАЛИДНИ! Т.е. те съществуват, не се записват на никоя партия, но подлежат на преразпределение! И когато накрая станат ясни прескочилите 4 % партии, този процент на невалидните бюлетини се разпределя също между тях в съотношение равно на съотношението на резултатите им. Така се разпределя и процентът на подадените гласове за партиите, ненадскочили 4 %. Или иначе казано: ако ГЕРБ вземе 30 %, а БСП 20 %, накрая ГЕРБ ще добави 30 % от невалидните гласове и повече от 30 % от тези на партиите, ненадскочили 4 %. БСП ще прибави по и по повече от 20 % /това е така, защото гласовете на ненадскочилите 4 % партии се делят между по-малко партии и процентът от гласовете им който попада в големите партии се увеличава! /. Досегашната практика посочва, че горе-долу на една партия са й нужни около 44 % от действителните гласове за да има абсолютно мнозинства в НС. Останалото до 50 % са разпределянето на невалидните гласове и на тези, подадени за партии, ненадхвърлили 4 %. Така и да не искате всеки 4-ти, 5-ти или 10-ти пуснал празна или зачеркната бюлетина на практика храни" партия, която дори не харесва, в т. ч. примерно и ДПС! За процентът на негласувалите пък въобще не искам и дума да отварям..

fallback