Снимка: БГНЕС
fallback

На дипломатически език отказът за среща Станишев – Медведев означава начин българското правителство да бъде притеснено, категоричен бе пред Dnes.bg Красен Станчев от Института за пазарна икономика.

„Проектът Южен поток е в интерес на Русия, въпросът е обаче дали е в интерес на България?“, попита той.

Тогава как ще коментирате думите на Георги Първанов и размахания пръст срещу „Газпром“ на енергийния форум в София?

Това е по-скоро акция за запазване на лицето, отколкото нещо друго, и дори смятам, че е съгласувано с Русия, отсече Станчев.

У нас и Станишев, и Първанов само се правят, че подбират най-добрия вариант за България, а всъщност ще се получи както с Белене. България ще вземе кредит от Русия, ще финансира руско строителство и руска собственост, но на българска територия, заяви експертът.

Основният ни проблем в момента е, че кабинетът „Станишев“ така е постлал отношенията ни с Русия, че е напълно естествено Москва да се държи по този начин, а иначе от икономическа гледна точка основният проблем е, че от изказването на Симеон Сакскобурготски за спирането на 3-ти и 4-ти блок на Козлодуй в края на януари 2002 г. до момента се прокарва една и съща политика – а това е предоставяне на собственост и обвързване с Русия, смята Станчев.

Набуко или Южен поток, кой от двата проекта трябва да бъде финализиран като сделка и построен и кой е най-изгоден за България?

Набуко е по-скъп чисто икономически, а  Южен поток е по-скъп политически. България остава сама в ЕС и ясно показа на Европа, че е троянският кон на Русия. Това е ситуация, която ще трае до края на мандата на това правителство и до края на мандата на Първанов, завърши анализаторът от Института за пазарна икономика.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

119

преди 15 години

Яна Костова не беше ли дъщеря на един кристално чист политик, който възроди страната ни , безкористно при това?Спомням си че май е някаква супер надарена интелектуално икономистка, защото на 22 години вече имаше банка в Италия...Не се учудвам изобщо, че е в такъв институт, за изследване на пазарната икономика.Такива хора ни трябват, безкористни идеалисти, милеещи за развитието на България, както баща и!!!

118

преди 15 години

може би едно от хубавите неща които си видял от турците е че са се грижели добре за бабите ти,а ние техните наследници продължаваме по същия път

117

20-годишен

преди 15 години

Всички гласували за Станишев и неговото правителство са предатели на червената идея! Ако искате да знаете по някои отношения дори Костов е направо социалист в сравнение със Станишев. БСП е в криза заради него и такива като него. Тази партия няма да се оправи докато не се изчисти от такива като него. А е факт, че капитализмът е в дълбока криза напоследък и единственият начин да не се задълбочи тази криза е страните да започнат да водят социална политика. Дори САЩ определено водят по-социално-насочена политика от България. И да, Обама определено има някои идеи, които в България биха се приели като сациалистически.

fallback