Снимка: БГНЕС
fallback

"Кризата е безпрецедентна, светът през последната година се променя изключително бързо", заяви премиерът Сергей Станишев при откриване на първото заседание на Консултативния антикризисен съвет към МС.

Целта е правителството, бизнесът, банките и институциите да бъдат обединени срещу кризата, която е безпрецедентна, посочи министър-председателят.

„До средата на м.г. се говореше за прегряване на българската икономика, за висока инфлация, недостиг на висококвалифицирани кадри. Това как се промени светът за половин година е много показателно.

Вчера се проведе срещата на Г-20 и бяха взети сериозни решения с много ясни послания. За нас най-важното е да оценим въздействието на световната криза върху българската икономика.

Ние се оказахме по-добре подготвени и по-добре защитени за тази криза, която произлезе от САЩ и придоби големи мащаби и се прехвърли към ЕС и целия свят.

Това обаче не може да ни успокоява, защото следва криза в реалната икономика в света. Само преди 2 месеца се говореше за свиване на германската икономика с 2 на сто, а сега – за свиване с 5 процента.

В България кризата се привнася в много голяма степен заради свиването на пазарите на нашите основни търговски партньори и това засяга все повече реалния сектор. Продължаваме да следим и банковия сектор“, каза премиерът.

Антикризисният план на правителството има три ясни стълба, каза Станишев.

"Първият е гарантирането на стабилност във финансовия сектор – валутния борд, стабилния курс на българската валута, наличието на резерви, които могат да ни защитят. От тази гледна точка България е в много по-добра кондиция от други страни. Получава се тревожна информация за състоянието на различни страни от региона, много от тях отиват вече на бюджетни дефицити към 10 процента.

Вторият стълб на антикризисния план на правителството е свързан с подкрепа на реалната икномика. Тя се изразява в подкрепа на реалния сектор чрез публични инвестиции, запазване на работни места и заплащането на хората.

Мерките, които вече са приети чрез българската банка за развитие, ще продължат да се разширяват в следващите месеци по отношение на кредитирането. Недостигът на кредитен ресурс, липсата на оборотни и инвестиционни средства са една от основните пречки за стабилността на българската икономика и предприятията.

Третият елемент в плана е социалната защита. Ще продължим да актуализираме мерките в този сектор", каза Станишев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

57

kalin

преди 15 години

За страна ,като бг кризата е нещо присъщо.Икономика,която не почива на реални основи,икономика на спекула, на ненормални икономически отношения ,една неадеквакна икономика.Световна криза не може да я обхване ,то не е логично най малкото.Държавен бюджет,който се пълни от отдръжки и налози.Бюджет ,който генерира милиарди излишъци потъващи незнайно в,какво.Това не е нормална страна ..това бг и Световна криза не може да я удари..толкова е изкривена.

56

преди 15 години

тука в България с тая криза яко се спекулира .Работата си е същата не намаля а само парите

55

Пешо гьона

преди 15 години

Куроедов е за *** и леви опозиционери от дясното политическо пространство със симпатии към братушките!Нали ........обичате братушката........а??????????!!!!!!!!!!!

fallback