„Европа е по-добре да позволи отваряне на два от затворените реактори на АЕЦ Козлодуй, отколкото да плаща огромни компенсации, за да ги държи затворени“, заяви Стрюан Стивънсън, депутат от ПГ на ЕНП в Брюксел, по време на днешното заседание на бюрото на групата в София.

Според него, ако България отвори два от реакторите, то за по-малко от година и половина ще донесат на страната доходи в размер на 500 млн. евро, колкото е и компенсацията, която ЕС ни изплаща заради затворените четири реактора.

Той допълни, че доскоро България е била главен доставчик на електричество за всички свои съседни държави, но спирането на 2 000 мегавата мощности в АЕЦ Козлодуй е свило значително износа на ел. eнергия.

"Не чакайте следващата газова криза, или световната рецесия. Отворете два от реакторите сега", призова Стрюан Стивънсън.

По думите му България е била принудена под огромен натиск да се съобрази с искането за затварянето на първите четири реактора в Козлодуй като условие за приемането й в Европейския съюз.

„Дори едно добро споразумение с десетгодишна давност да бъде ревизирано, приканвам българските власти да помислят за бъдещето на страната, посочи Стивънсън.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase