Снимка: БГНЕС
fallback

Със 79 гласа "за", 101 "против" и 9 "въздържали се" народните представители отхвърлиха промените в конституцията, внесени от НДСВ и опозицията.

С измененията се целеше едновременно насрочване на избори за Народно събрание, за членове на Европейския парламент и за органи на местно самоуправление в случаите, когато мандатите им изтичат в период от три месеца.

Уреждаше се и хипотезата на провеждане на избори в един ден, преди да е изтекъл мандатът на Народното събрание.

В този случай се предвиждаше мандатът на новоизбрания парламент да започне да тече от първото му заседание, а не от датата на избора. 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

42

rrrr

преди 15 години

Цялата тупардия около формулата "2 в 1" е една предизборна демагогия на някои хора. Защо не се обясни простичко на хората: 1. Ще изберем нов Парламент, а мандата на стария няма да е изтекъл и той ще продължава да работи още около 2 месеца. 2. Новия трябва да се сформира и изгради своите ръководни органи при продължаващо действие на стария. 3. Президента трябва да даде мандат за съставяне на ново Правителство при действие на старото. 4. Ако на някой не му харесат резултатите от изборите, веднага може да започне процедура по обявяването им за незаконни. Предсавяте ли си каква какафония ще настане. Ние сега не можем да се оправим, а при една такава какафония....не ми се мисли. Като истински демократ аз съм за абсолютно спазване на Конституцията и Законите в страната. Ако те не са добри ще търсим начини за променянето им, но не кампанийно, за да докажем колко сме "загрижени" за "разумното" харчене на народните пари. Започнем ли да настройваме законите спрямо капризите на този или онзи, не ни чака нищо добро...

41

raylight.blog.bg

преди 15 години

ще е фатално за страната, особено в разгара на кризата!

40

преди 15 години

Бившият конституционен съдя Беронов каза още преди 20 дни ,че избори 2 в 1 са невъзможни.Единственият начин според него е првителството да си даде оставка и президента да насрочи извъредни избори които да съвпаднат с изборите за европарламент.Всичко друго е популизъм.Ясно е колко лесно се манипулират хората.

fallback