Снимка: Булфото
fallback

България смята за недопустимо да има посредници при газоснабдяването на страната.

Това заяви в Москва българският президент Георги Първанов при представянето на новата си книга "България в глобалния свят".

"Ако такива посредници пречат, те трябва да бъдат отстранени", посочи Първанов.

Той изтъкна, че ще представи тази позиция утре на разговорите си с руския президент Дмитрий Медведев и с премиера Владимир Путин, основна тема на които ще бъде газовата криза.

"България незаслужено пострада от газовата криза в началото на годината. Ние винаги сме били надежден партньор в тази област", отбеляза българският държавен глава.

По въпроса за изграждането на газопровода "Южен поток" българският президент отбеляза, че "за започването на строителството е необходимо решаването на редица въпроси, сред които избора на трасе за преноса".

Георги Първанов изрази надежда, че "скоро България ще реализира проекта за строежа на АЕЦ "Белене" с активното участие на Русия".

Междувременно агенция ПРАЙМ-ТАСС съобщи, че украинските митнически и ветеринарни власти отказват да пропуснат 20 камили от Калмикия (република в състава на Руската Федерация) за България.

В резултат на действията на украинските власти камион с 20 камили от Калмикия вече трети ден се намира в неутралната зона между руския автомобилен пункт "Матеев Курган" и украинския "Успенски".

Представител на руска фирма с камион "Скания" е смятал да транспортира 20 камили за България през украинска територия.

На 31 януари руските митничари са проверили всички документи и са дали разрешение за износ. Но на украинска територия камилите не са пропуснати.

Местните власти се позовават на забраната за транзит на животни през Украйна заради епидемията от африканска чума по свинете.

Вече трети ден руските митничари и граничари оказват помощ на замръзващите на неутрална територия "кораби на пустинята", организирана е специална доставка на вода и продоволствия.

За момента няма информация дали българската делегация в Русия е уведомена за новия транзитен спор с Киев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

39

камилар

преди 15 години

Искам си камилите!!!!!

38

преди 15 години

гоце ще ходи да моли в Москва и после ще плюе по ЕС, голям политик, голямо нищожество

37

морето

преди 15 години

мами4к***а имспряха газта сега спряха и камилитеда вземат и първанката да спрат на връщане

fallback