Снимка: Булфото
fallback

Коалиционните партньори на НДСВ – БСП и ДПС, се обявиха против промените в конституцията, предлагани от депутатите на движението.

Мотивите на НДСВ са политически и са продиктувани от приближаващия край на мандата на 40-ото народно събрание (НС) и на това правителство, коментираха в кулоарите на парламента Янаки Стоилов (КБ) и Четин Казак (ДПС).

Соред Стоилов  всяка партия има своите изказани или неизказани политически мотиви.

По думите му това е в рамките на политическата тактика на една формация.

„Разбираемо е, че те искат и по политически причини двата избора - за евро- и национален парламент, да бъдат в един ден“.

Стоилов смята за по-уместно изборите за национален и европейски парламент да се проведат отделно.
   
Четин Казак пък изрази резерви към конституционни промени, гласувани от обикновено Народно събрание.

Той се позова на решение на Конституционния съд, според което промени в основния закон на страната, свързани с правомощията на конституционните органи – президент, НС, МС, или с техния мандат, могат да се правят от Велико народно събрание.

От тази гледна точка, смята депутатът, само заради това, че датите на двата вота са близо, не означава, че конституцията трябва да бъде пипана.

Той си обяснява опозиционното поведение на НДСВ с наближаване края на мандата на това НС и правителство.

„Все повече ще нараства изкушението на политическите сили да се разграничат, да се обозначат в пространството по начин, които да ги прави по-различими и видими“, коментира Четин Казак.

И според него, и според Янаки Стоилов мотивът на НДСВ за сливане на двата вота – икономии на средства, не е достатъчно основателен.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

48

преди 15 години

iskam da sam deputat!!!IMUNITET!!!! SAM SI GLASUVAM ZAPLATATA NEHODYA NA RABOTAAAA KVO MU E A!!!!!!!!!!

47

jiko

преди 15 години

niama nujda ot predsrochni izbori, haos i manipulacii. izborite sa sled 4-5 mesetca. vajnoto e da se podgotviat taka che da se namali shansa za izmami i ekskurzionno glasuvane. V tova otnoshenie predlojenieto na NDSV e mnogo na mesto

46

преди 15 години

Стига сме се делили на червени и сини, така сме слаби!!!В ПОЛИТИКАТА НЯМА ВЕЧНИ ПРИЯТЕЛСТВА, ИМА ВЕЧНИ ИНТЕРЕСИ!!!! Никой няма да ни осиновява, трябва да си гледаме интереса като народ!!! И без значение, кой е на власт, да искаме от него НЕПРЕКЪСНАТО да си върши работата за която е избран - да защитава държавния - тоест нашия, на народа интерес, а не на Ковачки, Дончев и сие....А това става с непрекъснат натиск отдолу нагоре, и с обединение, не с глупави дразги. Пука ми кой ще управлява, ако нещата вървят добре. АМА ТЕ САМО САМО ЗНАЯТ ДА КРАДЪТ ... НАШИТЕ ДОМОРАСЛИ ЛА.НЯНИ ПОЛИТИЦИ!!!!

fallback