Коалиционните партньори на НДСВ – БСП и ДПС, се обявиха против промените в конституцията, предлагани от депутатите на движението.

Мотивите на НДСВ са политически и са продиктувани от приближаващия край на мандата на 40-ото народно събрание (НС) и на това правителство, коментираха в кулоарите на парламента Янаки Стоилов (КБ) и Четин Казак (ДПС).

Соред Стоилов  всяка партия има своите изказани или неизказани политически мотиви.

По думите му това е в рамките на политическата тактика на една формация.

„Разбираемо е, че те искат и по политически причини двата избора - за евро- и национален парламент, да бъдат в един ден“.

Стоилов смята за по-уместно изборите за национален и европейски парламент да се проведат отделно.
   
Четин Казак пък изрази резерви към конституционни промени, гласувани от обикновено Народно събрание.

Той се позова на решение на Конституционния съд, според което промени в основния закон на страната, свързани с правомощията на конституционните органи – президент, НС, МС, или с техния мандат, могат да се правят от Велико народно събрание.

От тази гледна точка, смята депутатът, само заради това, че датите на двата вота са близо, не означава, че конституцията трябва да бъде пипана.

Той си обяснява опозиционното поведение на НДСВ с наближаване края на мандата на това НС и правителство.

„Все повече ще нараства изкушението на политическите сили да се разграничат, да се обозначат в пространството по начин, които да ги прави по-различими и видими“, коментира Четин Казак.

И според него, и според Янаки Стоилов мотивът на НДСВ за сливане на двата вота – икономии на средства, не е достатъчно основателен.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase