Снимка: БГНЕС
fallback

„Загубите, които има България от началото на газовата криза, за икономика като нашата е катастрофа“, обяви министърът на икономиката Петър Димитров пред парламентарната комисия по енергетика, която прие решение за повторното пускане на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ "Козлодуй".

Комисията взе решението си с 10 гласа „за“, два „против“, без „въздържали се“.

Димитров посочи, че макар и с договорените нови количества синьо гориво от Гърция и бъдещи - от Турция, ситуацията в страната остава кризисна.

„Не можем да стартираме някакви неизвестни източници на енергия, затова се вглеждаме в това, което имаме, и погледът ни стига до затворените 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ "Козлодуй", каза министърът.

Той уточни, че за разлика от България Словакия няма това право и затова реакциите от страна на редица държави членки спрямо словашкото предложение за отваряне на спрените мощности са били крайно негативни.

По казуса с България ЕК не е изразила позиция, посочи Димитров.

За повторното пускане на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ "Козлодуй" решението трябва да бъде взето от ЕК, а не от правителствата на 27-те страни членки, отбеляза министърът.

Той обясни, че по силата на договора с ЕС България няма право да внася свежо ядрено гориво за спрените реактори, така че ако те бъдат отново пуснати, могат да работят само със старо, използвано ядрено гориво.

„Това означава, че можем да осигурим работата на 3-ти или 4-ти блок за около пет месеца“, посочи Димитров.

За това време приходите от работата на единия от блоковете ще бъдат 130 млн. лв., добави той.

Около 30 дни ще са необходими, за да бъде пуснат един от блоковете, добави той.

„Има готовност за пускане на някой от блоковете, но нито правителството, нито, смятам, и парламентът ще си позволят да нарушават договора с ЕС“, отбеляза Димитров.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

70

Кофи Анан

преди 15 години

Резолюция на ООН 56/83чл. 25 Състояние на нуждаНикоя държава не може да се позове на "състояние на нужда" за да наруши свое международно задължение освен ако:а) това е единственият начин държавата да опази свои основен интерес срещу сериозна и надвиснала опасностб) не наруши сериозно интерес на държава или държави към които съществува задължението, или на международната общност като цяло2.В никой случай, държавата не може да се позове на състояние на нужда ако:а) задължениято изключва възможността за позоваване върху "състояние на нужда"б) държавата е допринесла за появата на състоянието на нужда

69

Катя

преди 15 години

Браво на Пепо. Подкрепям те напълно. Само, че за да се случи това, е необходимо хора като теб да бъдат властимащи.

68

преди 15 години

Хей,Пепо,половината от твоите предложения да се изпълнят България ще живне осезателно.Ама няма да стане,не и в нашия живот.А какво ще кажеш за 120 депутати-то и те са много ,ама хайде от мен да мине.

fallback