Турбогенераторът на 4-и блок в АЕЦ "Козлодуй". Снимка: Булфото
fallback

„Ние изпълняваме дейността на 4-ти блок, за да го доведем до такова състояние, че ако се договорят правителството и Европейската комисия, да можем в една седмица да пуснем блока”, заяви пред БНР изпълнителният директор на АЕЦ „Козлодуй“ Иван Генов.

Той съобщи, че в понеделник стартират разговори с Агенцията за ядрено регулиране за издаване на лиценз за рестартирането на енергийните мощности.

„Ръководството на АЕЦ „Козлодуй“ работи така, че 4-ти блок да бъде много по-близо за пускане за експлоатация, ако се разреши рестартирането му. Не мога да кажа, че ще бъде издадено бързо”, каза Генов.

В момента АЕЦ „Козлодуй“ има отработено гориво за следващите 5 месеца.

За този период може да се произведе електроенергия за 100 млн. лв., ако се търгува на вътрешния пазар, и 130 млн. лв. при износ.

„Аз съм за всяка акция, която би могла да доведе до пускането на 3-ти и 4-ти блок на атомната централа, каза още Иван Генов.

Той е убеден, че двата блока са спрени по чисто политически причини.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

36

преди 15 години

И защо да немаме полза. при пуснати 3-ти, 4-ти блок според експертите 1киловат ще струва 5 стотинки. Да не говорим,че вече имаме директен електропровод за МАкедония и можем да изнасяме директно ток за тях. Да не говорим, че ще можем да изнасяме още по-големи количества за Турция и Гърция и да печелим от това. Румъния има 4 действащи реактора, защо да нямаме и ние. Подкрепям исканията и се радвам, че НАПРЕД организираха митинга, за да се види ин виво какво искат българите.

35

Za AEC

преди 15 години

Адмирации за митинга, беше добре организиран и за реална цел, а не поредният имагинерен протест с обща фразеология!

34

Hoho

преди 15 години

ЕС-то няма да даде да се пуснат тия блокове...Иначе АЕЦ Козлодуй бая дългове е натрупал и не му е розово около гащите.Иначе народа никаква полза няма от пускането на 4-ти блок. Ще облажат определени вуйчовци на хранилка там и туй то.При положение, че в момента изнасяме електроенергия и нямаме остър дефицит за ток, няма кой да даде от ЕС да пуснем блока. Но ако нашите политици пореват за загубите от газовата криза може някое милионче от евра да изклинчим от баба Европа!

fallback