Снимка: БГНЕС
fallback

Президентът Георги Първанов призова политическите партии да се обединят около основните приоритети на страната, сред които са енергийните проекти, както и да постигнат консенсус всички да работят по тях, независимо от формулата на следващото управление.

Първанов изрази желание да започне диалог, за да се стигне до нова декларация на националното съгласие, както през 1997 г. и дори до пакт по основните приоритети.

Държавният глава посочи това в лекцията си на тема "Националната сигурност пред нови предизвикателства".

„Апелирам основните политически партии, онези, които сега са в парламента, онези, които със сигурност ще бъдат там или ще имат ключова роля в политическия дебат, да се договорят по 5-10 приоритета, по които да се разберем, че независимо от формулата на управление, всички работим в една посока“, каза държавният глава.

Първанов посочи, че това беше възможно през 1997 г. - тогава без разлика на управляващи и опозиция, и на идеологическите противоречия бе постигнато съгласие по важни за страната въпроси, подписана бе и декларацията за национално съгласие. 

„Не натрапвам ролята на държавния глава, но много бих искал да започне диалог, за да се стигне до една нова декларация на националното съгласие, аз съм по-смел в своите очаквания - да се стигне до своего рода пакт по тези пунктове“, каза той.

По думите му, ако този пакт не стане, кризата на доверието към политическите партии, към институциите, ще се задълбочи
 
Според него, ако към настоящите кризи (финансова, газова – бел. ред.) има и политическа криза, алтернативите са две:

– постоянен сблъсък и конфронтация – социална, политическа, етническа;

– стабилно и ефективно управление.

„Много ми се иска България да има след шест месеца своето силно, стабилно управление, политическата стабилност е ключовото необходимо условие за осъществяването на всички идеи в краткосрочен и в дългосрочен  план“, каза държавният глава.

„Нестабилността, връщането на лентата към онези времена, за което ми напомниха събитията в последните два дни, към времето, в което се даваше шанс на агресията и насилието, това време обрича България“, категоричен бе Първанов.

Според него реформите в българската политика не са направени както обществото иска, те са половинчати, но фактът, че се правят, показва, че политическата класа е осъзнала нуждите от тях.

Първанов заяви, че е необходима промяна в Закона за политическите партии, която да сведе до минимум възможностите за корупционни практики в българската политика.

„Оказа се, че е по-лесно да напазаруваш партия, отколкото 10 депутати поединично“, завърши президентът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

208

ramirez

преди 15 години

goce ti si bita karta ,sram za balgariq i dolen moshennik.zashto ne si podadesh ostavka i da imash vreme da ubivash kozi.sramuvam se ot teb .ako bqhme normalna darjava 6tqhme da vi pokajem kakvo moje da sluchi na vseki koito se gavri s rodinata

207

МИ

преди 15 години

Под предлог,че работят за националното благо-полицаите и днес ползват парите на народа за международни воайажи и фирмички,Това е на което му казват-процента народ,който живее с илюзия за доброто и още нещо,,,,

206

Иван

преди 15 години

Ех Първане ,Първане кой къде те хване доволен да остане . Продажно комунистическо *** , да бяхте вече построили Белене без руско участие а не да правите простоотия след простотия с нещастни опити да ни изхвърлят от ЕС което няма да стане за ваше съжаление , може би сте си въобразявали господа неуки и прости комунисти че пак ще крадете , да ама не , пропадна ви плана да разрушите България и да я направите като средноазиатска тоталитарна съветска държава , така че направете една френска на целия българси народ и с влака София-Москва и от там с Трансибирската магистрала и си ..... майката някъде далеч на изток , може и Сибир , може и и Северна Корея , може и в братските ви Азербеджан , Казахстан или Узбекистан да си търсите вашия газ у гъзат ви , много поздрави на майките ви

fallback