„Правителството остава отворено за диалог с всички протестиращи“, заяви Сергей Станишев и допълни, че винаги ще има желаещи политици, които да се възползват от протестите на гражданите.

„Вчерашните картинки на сблъсъци между полицията и част от протестиращите, по-точно – съзнателно организирани провокатори, действително заслужават голямо съжаление“, допълни премиерът, въпреки че точно в деня на протеста той отлетя на спешна среща с Владимир Путин, която завърши с неясен резултат.

По думите му българските полицаи са показали много висок професионализъм „от гледна точка на това, че стремежът беше да се осигури общественият ред“, каза той.

„Това е принцип, към който правителството ще се придържа винаги. Защото и в българските медии изтече достатъчно информация за съзнателно създавана организация за опорочаване на протеста и злоупотреба на протестиращите за съвсем други цели.

Днешното развитие е ново. Виждам една ясна тенденция за стремеж за употреба на протестиращите и за политизиране на протеста.

Това се върши от част от опозиционните политически сили, които са известни именно с тези традиционни похвати.

Нищо ново не са научили, нищо старо не са забравили. Стремят се отново да се възкачат на граждански протести.

Променя се динамично и съставът на протестиращите, защото очевидно се прави и политическа организация“, изтъкна Станишев.

По думите му основания за протести винаги ще има. Какво означава искането – качествено образование – за един ден да се преодолеят трупани проблеми 20 години, попита Станишев.

Как да отговори правителството на тезата: „Всички са боклуци, да ги изметем, при положение че идват демократични избори?”, попита още той.

А иначе днешният протест приключи.

Точно в 15,00 часа бе даден край, съобщиха го по мегафона, така както съобщиха и часа за начало на поредната акция на младите хора - утре, от 11,00 часа на същото място, на площада пред Народното събрание.

Всички полицейски части обаче разположени от началото на протеста, останаха по местата си.

Протестът

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase