Снимка: Булфото
fallback

Природният газ е собственост на „Газпром“ и ние бихме искали да купуваме газ от „Газпром“.

Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин.

Той допълни, че природният газ е собственост на „Газпром” и страната ни иска да купува газ оттам.

Калфин съобщи пред БНР, че в в момента при доставките на природен газ има трима посредници, като най-голямото количество минава през „Овергаз“, „Винтехсхал“ и „Газпром експорт“.

Според българския външен министър проблемът с посредниците е, че в такава ситуация като тази в момента е трудно да бъдат заведени искове за нанесени щети.

Освен това използването на посредници задължително оскъпява цената.

Калфин заяви още, че България не е получавала предупреждение, че доставките за страната ни щели да бъдат спрени.

Толкова обсъжданото писмо е било изпратено на 18 декември миналата година от руския вицепремиер Зубков.

То е било отправено към премиера Сергей Станишев и в него е пишело, че Русия все още не се е договорила с Украйна за цената на природния газ и по тази причина е възможно да има проблеми с доставките на газ.

Но посланието на руския вицепремиер е било, че страната му ще изпълни всичките си задължения по договорите за доставка на природен газ за България.

Ивайло Калфин изрази съмнение, че е възможно повторното пускане на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ „Козлодуй“.

Причината за това е във факта, че предишните правителства вече са поели ангажимент за закриването им по време на преговорите за присъединяването ни към Европейския съюз.

Всичко за кризата с газа

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

30

cv

преди 15 години

14/01 - ЗА МЯСТОТООт: cvВеликият Български народ е казал: -"ЛОЗЕТО НЕ ЩЕ МОЛИТВА, А МОТИКА... ИЛИ... НА ЗЛА КРУША ЗЪЛ ПРЪТ..."Договорите за членство в НАТО и ЕС и Конституцията, СА КАТЕГОРИЧНИ:- Правителствата ни са ДЛЪЖНИ да се грижат за непрекъснатия икономически и социален просперитет на Нацията и да осигуряват най-важните ресурси, от поне два источника или да осигурят съответните ефективни заместители. Минималния срак за КРИЗИСНИ СИТУАЦИИ е 70 дни!- На базата на ПОЛИТИЧЕСКИТЕ СИ ПЛАТФОРМИ, те са длъжни да разработят ИКОНОМИКО-СОЦИАЛНИТЕ си управленски програми.- На горната база да СЪСТАВЯТ ГОДИШНИТЕ БЮДЖЕТИ..., но единствената програма която имат, най-вече последните две правителства и която преизпълняват е, да ГРАБЯТ ВСИЧКО И ВСИЧКИ!!!ВРЕМЕ Е ДА ПРОУМЕЕМ ПОГОВОРКИТЕ..., а опозицията Е ДЛЪЖНА ДО 14.ЯНУАРИ ДА ЗАЯВИ В МЕДИЙТЕ, че Премиера от правителството на Ахмед Доганов;- Лично е отговорен за спрените Евромилиарди!- Лично излъга Българската нация, че финансово-икономическата криза няма да ни засегне..., не предприе адекватни мерки, чрез създаване на Кризисен щаб, който да осигури финансово, ЕНЕРГИЙНО, суровинно и социално, Нацията и Държавата!!- лично е отговорен за ОТНОВО СПРЕНИТЕ търгове за автомагистрала Тракия!!!- Лично и УМИШЛЕНО, въпреки редупреждението от Газпром още от 18.дек.08г. за газовата криза..., СЪЗНАТЕЛНО НЕ ПРЕДПРИЕ ИЗПРЕВАРВАЩИ ДЕЙСТВИЯ !!!!ПИТАМ,КАКЪВИ ПО-СТРАШНИ, ЗА НАЦИЯТА НИ ПОВОДИ..., ЗА СЪДЕНЕ НА ДЪРЖАВЕН ПРЕСТЪПНИК... ПО-ТЕЖКО ОТ ТЕЗИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ Е САМО, АКО ДОПУСНЕ ДА НИ ОКУПИРА ЧУЖДА АРМИЯ......НО ЗАЩО ПЪК НЕ..., АКО СИ ПЛАТЯТ КОЛКОТО ТРЯБВА...С всичко това Премиера и Министрите от правителството на А. Доганов, нарушиха грубо държавните си Конституционни задължения съгласно:..."Чл. 108. (2) Министър-председателят ръководи и координира общата политика на правителството И НОСИ ОТГОВОРНОСТ ЗА НЕЯ..." (3) Министрите ръководят отделни министерства, освен ако Народното събрание реши друго. ТЕ НОСЯТ ОТГОВОРНОСТ ЗА СВОИТЕ ДЕЙСТВИЯ.( В КОНСТИТУЦИЯТА СЕ ГОВОРИ САМО ЗА СЪДЕБНА ОТГОВОРНОСТ...)...КЪДЕ Е ОБАЧЕ НАШЕТО ПРАВОСЪДИЕ ИЛИ ПАК НЯМА ПОВОД ДА СЕ НАМЕСИ..., ДА НЕ БИ ДА ЧАКАТ ЧУЖДАТА АРМИЯ...???п.п. Не забравяйте паролата: - 14/01 -Пред Парламента!

29

АТОМ

преди 15 години

А, бре, не знаете ли, че сме 100% зависими от Русия за атомното си гориво и извозването на отпадъците от ядреното производство? За какви ядрени централи говорим? Да не би Козлодуй да гори домати, а не руски уран?

28

преди 15 години

Ми то нали за да внасяме ток от румъния беше цялата напаст и натиск тука върху продажпиците... от Содтов насам.Щото канадци заедно с французи и разбирасе хАмериканците построиха оня дрискоч в Черна вода ли каде там в румъния дето немогат да го подкарат като хората с стратегическата цел да печелят от нас също както и от всички съседни на румъня държави... силната енергетика в БГ обаче им пречи....!!!Говорете говорете още против интересите си и не само ток ами и картофите и хляба ще ни продават румънците.....

fallback