Снимка: БГНЕС
fallback

Децата до 12 години може да не поставят пръстови отпечатъци на новите биометрични паспорти, обяви евродепутатът Петя Ставрева.

Тя посочи, че това става възможно, след като голяма част от страните членки възразили остро срещу нововъведението.

Несъгласието им е било мотивирано с възрастовите промени на пръстовите конфигурации, което ще направи данните на подрастващите недостоверни след години.

Сега по думите й предстои Европейският парламент да гласува директива, която отменя това задължително от 2006 г. условие.

България, която трябваше да въведе новия тип документи до април миналата година, обаче ще решава самостоятелно дали децата да слагат пръстов отпечатък.

"Това е така, тъй като всяка държава ще преценява дали да прилага или не новата директива", обясни Ставрева.

В края на октомври от МВР съобщиха, че започва създаването на национална система за биометрия - пръстови отпечатъци и специални снимки на лицето, които съдържат уникални за всеки човек белези.

Според новата концепция за българските документи за самоличност биометрични данни ще има не само в международните паспорти, но и във всички останали документи.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

65

Вече Никой

преди 15 години

"дали те следят и наблюдават някакви хора"Някакви. Но не всички. :) На този свят има прекалено много хора, които вършат лоши неща. Ако публикувам паролите и номерата на кредитните си карти така, че да ги видят всички - тогава ще има изобилие от случаи на злоупотреби. Засега не съм чул някъде да се планира властта да злоупотребява с моите лични данни. Умишлено изкривявате тълкуванието на всичко казано досега. Защото просто няма какво друго да кажете. Дори сега, в тези коментари Вие НЕ СТЕ АНОНИМНИ! Сървърите на Вашите доставчици на Интернет, и сървъра на Днес.бг записват IP адресите, от които сте включени в глобалната мрежа. Това не Ви ли притеснява, господа? Или не сте се замисляли? Ако не сте мислили по въпроса - то не е ли, защото няма причина да Ви притеснява!? Като няма причина - тогава за какво скърцате тука? ... Цитираните филми - са просто поредния опит за спекулация. В тези филми се цитират и дават за пример събития от миналото. Минало, в което дори не се е споменавало за глобализация. Наполен, Хитлер, разни други -антихристи - те са опитвали да ПРЕВЗЕМАТ света със сила и войни. Убивайки на фронта, с оръжия. ... В тази новина от самото начало се обсъжда глобализацията, събирането на лични данни с цел контрол и прилагане на Закона в пълната му сила. Тепърва ще има още закони, и единна конституция. Но близкото минало недвусмислено ни напомня, че дори една нова конституция трябва да се одобри от народа. Не една и две държави - членки на Европейския Съюз отхвърлиха предложената им Европейска Конституция. Това не ви ли говори нещо?

64

преди 15 години

Вече Никой, би ли дал, например, паролите на пощата си, ей така, на непознат, за да ги чете. Ти няма какво да криеш. Спира ли те нещо? Ако искаш, може да ги публикуваш тук. Всички ще ги четат. Ти няма какво да криеш и не би трябвало да ти пречи. Докажи тезата си, че не те интересува дали те следят и наблюдават някакви хора, щом нямаш какво да криеш! Ще видим какво ще направиш, защото думите са нищо без дела, които да ги потвърдят.

63

преди 15 години

Вече Никой, ти не си нормален, хлопа ти дъската. Прегледай се в най-близката психиатрия. Хората ще ти помогнат.

fallback