Президентът Първанов да свика спешно Консултативния съвет за национална сигурност, на който премиерът Станишев да докладва за горещата тема за безпрецедентната криза със спрените доставки на газ, поискаха от ДСБ.

Хората на Костов искат Станишев да докладва пред съвета дали правителството изпълнява изискванията на закона за задължителните 70-дневни запаси, каква е готовността на топлофикациите и другите големи потребители на газ да преминат към котелно гориво за отопление, какви са наличностите на хранилището в Чирен и каква част от капацитета му е налична.

От ДСБ предлагат председателят на НС незабавно да свика парламентарната комисия по енергетика и да изпрати парламентарна делегация в Украйна и Русия, която да изясни мащабите и перспективите за преодоляване на кризата с доставките на газ в страната.

“Ще подкрепим всяко действие, което облекчава ситуацията с горивата за обикновените граждани”, заяви депутатът Иван Иванов.

Димитър Бъчваров допълни, че от ДСБ подкрепят предложението на СДС за пълен одит на „Булгаргаз“.

“България е единствената страна в ЕС, която е 100% зависима от доставките на руски газ и доставки на ядрено гориво, но въпреки това правителството ни не е информирало ЕК за проблемите за доставките на газ за България, заявиха от ДСБ.

Всичко за кризата с газа

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase