Снимка: БГНЕС
fallback

Председателят на Европейската комисия (ЕК) Жозе Мануел Барозу призова България да ускори реформите в областта на правосъдието, след като страната беше лишена миналия месец от средства от еврофондовете заради това, че не е успяла да се справи с корупцията.

"Процесът на реформи трябва да бъде ускорен, а не да се забавя. Ние се нуждаем от консенсус с България, че борбата срещу корупцията по високите етажи на властта и организираната престъпност са въпроси от национално значение", заяви Барозу на съвместна пресконференция с българския премиер Сергей Станишев.

Миналия месец Брюксел лиши София от 220 млн. евро от еврофондовете и предупреди, че България може да загуби още 340 милиона евро, ако не успее до края на 2009 г. да пресече корупционните практики и политическата намеса в процесите по финансирането.

Барозу каза още, че ЕК ще оповести технически доклад за напредъка на България през февруари, а по-подробна оценка ще има през лятото, но допълни, че "все още не виждаме тези резултати, които искаме да видим".

На брифинга Станишев заяви, че правителството ще направи всичко възможно да се справи с недостатъците, и допълни, че усилията до момента трябва да бъдат оценявани справедливо.

В коментара си Ройтерс отбелязва, че България е започнала редица разследвания срещу правителствени служители и бизнесмени, подозирани в измами с евросредства, но досега не е осъдила нито един за корупция.

Анализаторите смятат, че България може да загуби още евросредства, защото е малко вероятно настоящият кабинет да проведе по-задълбочени реформи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

73

Български патриот

преди 15 години

Просто комунистче ще си останеш. Една песен, и то банална, си научил и само нея си пееш! Нямаш и срам, зашото така си възпитан и научен! Не се усещаш даже! Не ти стига разума! правиш грешни стъпки и не знаеш на къде вървиш! Жалко за българите и България! За нищо не ставаш! Защо стана Министър председател! При мен бих те взел за портиер и метач на двора!

72

преди 15 години

Барозото му го е казал културно,разбирай не се ***.

71

до 69 номер

преди 15 години

брато ти още ли си в комунистическия строй.ама я се огледай малко ..няма го вече ,няма партизани няма ЦК на БКП.Като се замисля може и да си по добре живеейки с 20-30 г. назад.

fallback