"За съжаление периодът, в който държавата положи много усилия, за да се промени ситуацията след последния критичен мониторингов доклад на ЕК, се оказа недостатъчен", каза пред bTV министърът по европейските въпроси Гергана Грънчарова.

Оттук нататък трябва да проверим какво се случва и да начертаем какво правим по-нататък, посочи тя.

"Самата аз реагирах след решението на ЕК и в НДСВ обсъждахме защо това се случи. Включително и днес политическото ръководство на партията и на парламентарната група ще коментираме този проблем", уточни Грънчарова и добави: "Но нашите отношения с ЕК не се базират само на пари.

С тази ЕК ние преговаряхме и подписахме договора за присъединяване на България към ЕС. Това е Комисията, която най-добре познава страната ни. Ако ние не четем правилно доклада на Марк Лий, няма да променим нищо и ще се връщаме отново и отново там, откъдето сме тръгнали", категорична е Грънчарова.

"Основното, което се иска от нас, е да се види, че системата работи, че процесът може да се проследи", посочи тя.

"Оперативните програми, корупцията са безкрайна тема и ако не се види, че нещо там се прави, ще продължат тези проблеми", допълни министърката.

Грънчарова каза още, че през февруари чакаме нов доклад на ЕК за Съдебната система и вътрешните работи.

"Въпросът за оставките е политически", според нея.

"НДСВ ще има позиция за промените, които трябва да се случат и ще ги представи на Съвета на тройната коалиция в петък. Но това не значи, че става дума само за персонални промени. Това, което искат да видят нашите партньори, е ясно, че няма политически натиск върху усвояването на европейски средства. Необходимо е да се види какво значат европейски средства и европейски проекти, различни от националните", уточни Грънчарова. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase