Европейската комисия реши днес да спре окончателно 220 милиона евро от европейските фондове, предназначени за България, поради недостатъчните мерки за борба с корупцията в страната, предаде АФП.

"След внимателен анализ, направен от Европейската комисия, ние съжаляваме, че ще трябва да продължим срока на замразяване на плащанията на пари, определени за подпомагане на София, което означава, че крайният срок за усвояването им ще изтече", заяви говорителката на ЕК Кристина Наги.

"Това е първият случай, когато страна от ЕС е лишена от европейски фондове", допълни тя.

След шамара, който получихме на 23 юли от Брюксел, последва нов - днес, въпреки че вицепремиерката Меглена Плугчиева тръгна убедена, че акредитациите на разплащателните агенции ще бъдат отблокирани.

А те бяха блокирани, след като докладите за усвояване на еврофондовете по предприсъединителните програми показаха неефективно усвояване на пари и корупция.

Тогава от Брюксел ни казаха, че "не бива да се допускат нередности в тяхното управление, защото това са парите на европейските данъкоплатци.

По програмата ФАР ни спряха 115 милиона евро, а по САПАРД - 121 милиона евро, прекратени баха и плащанията по програмата ИСПА.

Като спешни мерки, които България трябва да вземе за усвояването на средствата от еврофондовете, от комисията ни препоръчаха:

- административният капацитет в управлението на фондовете да бъде подсилен чрез осигуряване на стабилност, обучение и технологични познания на персонала. При назначаването на ръководни позиции трябва да се избягва всякакъв евентуален конфликт на интереси;

- да не се допуска конфликт на интереси в ръководството на фондовете;

- да се подобрят контролът и прозрачността при процедурите за обществени поръчки;

- да се осъществяват редовни проверки на място и одити на всички програми, свързани с фондовете;

- да се докладва на комисията за нередностите и измамите без отлагане и съобразно ясни критерии;

- да се въведат мерки за предотвратяване на нарушаване на конфиденциалността, когато е необходимо незабавно да се вземат предпазни, поправителни или дисциплинарни мерки;

- да се подобри допълнително координацията между министерствата, централната, регионалната и местната власт.

Явно обаче пет месеца по-късно тези мерки са останали само на хартия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase