Йордан Бакалов. Снимка: БГНЕС
fallback

Преди три дни разработката "Лиани" е била предадена в прокуратурата. Това съобщи членът на парламентарната комисия по вътрешна сигурност Йордан Бакалов.

На заседанието на комисията присъстваха вътрешният министър Михаил Миков и председателят на Държавната агенция Национална сигурност (ДАНС) Петко Сертов.

Пред народните представители двамата трябваше да обяснят дали разработката, за която се твърди, че свързва финансирането на ДПС с дървената мафия, е била покрита от МВР.

Според Бакалов въпреки че "Лиани" е предадена на прокуратурата, по нея продължават да работят вътрешното министерство и ДАНС.

Депутатът от ДСБ Атанас Атанасов каза, че по разработката има образувани две досъдебни производства.

Той изтъкня, че има "политически чадър" над ръководството на ДПС.

Атанасов заяви, че делото е образувано през 2006 г. по обвинение за длъжностно престъпление срещу лице от Министерство на околната среда и водите.

Името на това лице не било споменато днес на заседанието на комисията.

По думите на Атанасов с разпореждане на предишния вътрешен министър - Румен Петков, на 21 февруари миналата година от основното оперативно дело е оформена справка, която е изпратена от тогавашната ГДБОП в НСС.

Станимир Илчев от НДСВ уточни, че делото се казва "Лиана", а не "Лиани".

Dnes.bg припомня, че разработката "Лиани"/ "Лиана" е водена от ГДБОП и е насочена срещу "черни каси" на ДПС, които са се пълнели от така наречената "дървена" мафия.

"Лиани" е тръгнала от делото "Сови", в което са били установени редица митнически далавери.

След смъртта на Ахмед Емин- началник на кабинета на лидера на ДПС Ахмед Доган, опозицията обяви, че именно разработката е причината за мистериозната му смърт.

Депутатът от ДСБ Атанас Атанасов обяви, че парите от рушветите от дървената мафия са били събирани в брониран апартамент, който се намира на софийската улица „Позитано“.

В действителност обаче като черна каса на движението е използван офис на младежката организация на ДПС, твърдят депутати пред агенция БГНЕС.

Според Атанасов, спецполицаите са засекли многократно разговори на покойния Емин с бизнесмени, които внасяли пари, за да спечелят търгове за дървесина.

Впоследствие стана ясно, че отстраненият от поста бивш заместник-председател на ДАНС Иван Драшков е прикривал разработката.

Това била и причината и за яростната реакция на лидера на ДПС Ахмед Доган, след като премиерът Сергей Станишев отстрани Драшков от поста.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

Четири лапи

преди 15 години

Прокуратурата тайно държи 2..3 честни и неподкупни служители, които ще проведът това разследване.

11

Lobo

преди 15 години

Аз пък предлагам прокуратурата да направи първо едно разследване в самата прокуратура, а после да си разследват колкото искат другите!

10

bg

преди 15 години

kvo rasledva taq prokuratura bee tur4in na tir4ina oko ne vadiistiga steni mislili za tlkova tapi ...derzaite o6te malko idat izboriiiiiii

fallback