Преди три дни разработката "Лиани" е била предадена в прокуратурата. Това съобщи членът на парламентарната комисия по вътрешна сигурност Йордан Бакалов.

На заседанието на комисията присъстваха вътрешният министър Михаил Миков и председателят на Държавната агенция Национална сигурност (ДАНС) Петко Сертов.

Пред народните представители двамата трябваше да обяснят дали разработката, за която се твърди, че свързва финансирането на ДПС с дървената мафия, е била покрита от МВР.

Според Бакалов въпреки че "Лиани" е предадена на прокуратурата, по нея продължават да работят вътрешното министерство и ДАНС.

Депутатът от ДСБ Атанас Атанасов каза, че по разработката има образувани две досъдебни производства.

Той изтъкня, че има "политически чадър" над ръководството на ДПС.

Атанасов заяви, че делото е образувано през 2006 г. по обвинение за длъжностно престъпление срещу лице от Министерство на околната среда и водите.

Името на това лице не било споменато днес на заседанието на комисията.

По думите на Атанасов с разпореждане на предишния вътрешен министър - Румен Петков, на 21 февруари миналата година от основното оперативно дело е оформена справка, която е изпратена от тогавашната ГДБОП в НСС.

Станимир Илчев от НДСВ уточни, че делото се казва "Лиана", а не "Лиани".

Dnes.bg припомня, че разработката "Лиани"/ "Лиана" е водена от ГДБОП и е насочена срещу "черни каси" на ДПС, които са се пълнели от така наречената "дървена" мафия.

"Лиани" е тръгнала от делото "Сови", в което са били установени редица митнически далавери.

След смъртта на Ахмед Емин- началник на кабинета на лидера на ДПС Ахмед Доган, опозицията обяви, че именно разработката е причината за мистериозната му смърт.

Депутатът от ДСБ Атанас Атанасов обяви, че парите от рушветите от дървената мафия са били събирани в брониран апартамент, който се намира на софийската улица „Позитано“.

В действителност обаче като черна каса на движението е използван офис на младежката организация на ДПС, твърдят депутати пред агенция БГНЕС.

Според Атанасов, спецполицаите са засекли многократно разговори на покойния Емин с бизнесмени, които внасяли пари, за да спечелят търгове за дървесина.

Впоследствие стана ясно, че отстраненият от поста бивш заместник-председател на ДАНС Иван Драшков е прикривал разработката.

Това била и причината и за яростната реакция на лидера на ДПС Ахмед Доган, след като премиерът Сергей Станишев отстрани Драшков от поста.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase