Снимка: БГНЕС
fallback

Според президента Първанов лидерът на ГЕРБ нарушава правилото да не се етнизират политическият дебат и междупартийните отношения.

Държавният глава бе помолен да коментира казаното от Бойко Борисов, че президентът и премиерът са лансирали тезата, че ако ДПС не е във властта, ще бъде застрашен ентическият мир в страната.

Първанов заяви, че той няма такива изказвания и за пореден път столичният кмет се изказва неподготвен.

"Най-малкото, което мога да кажа, е, че той изрича поредната лъжа по мой адрес, но това не е най-важното. По-важното е, че със замах, както го направи преди броени седмици, той се опитва да решава един много сложен въпрос. Така както направи с македонския език, така се захваща и с етническата проблематика", коментира държавният глава.

Според Първанов етническият модел е едно разбиране, което изразява историческата традиция в етническите отношения по българските земи от десетилетия.

Президентът посочи, че за времето на прехода етническият модел е система от неписани правила, които всяка една от основните партии и лидери се стремят да спазват.

"Г-н Борисов нарушава това правило по един недопустим начин и аз бих искал да му обърна специално внимание, че етническите пожари се гасят много трудно, в продължение на години, понякога дори и на десетилетия", каза Първанов.

"Смея да кажа, че се набива в очите вече една тенденция ГЕРБ да се атакизира", допълни държавният глава.

За него това е трудно обяснимо, защото по думите му ДПС може да бъде критикувано за много политики, за административни и други отношения, за поведението на неговото ръководство, така както трябва да бъде критикувана и БСП, и НДСВ, а защо не и партиите от опозицията.

"Но нека да се критикуваме политически, нека да търсим конкретните измерения на всяка политика, да ги оспорваме, да вадим алтернативата и да не си позволяваме етнизация на политическия живот", каза президентът Първанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

121

Иванчо мнозиството

преди 15 години

Абе "аз"ли си ти ли си не знам, но простичко ми се виждаш. Малко ми ти е умствената тежест, ако въобще я имаш?! Ако млъкнеш по ще ти отива. А и ти можеш да си умен само когато мълчиш!?

120

Аз

преди 15 години

Бих искам да те попитам Иванчо, ако си с Президента Първанов някъде в гората и на него му се приходи по голяма нужда, ти ще се съгласиш ли, да му олижеш ***? Аз си мисля, че ще се съгласиш и няма да го оставиш да ходи с *** ***, поради липса на тоалетна хартия. Моля те, потвърди го това, за да съм спокоен.

119

rumen221

преди 15 години

"Причина за етнизацията сте вие, Г-н Президент!!!"Г- Първанов, много смислен цитат... ..."...нека да се критикуваме политически, нека да търсим конкретните измерения на всяка политика, да ги оспорваме, да вадим алтернативата и да не си позволяваме етнизация на политическия живот..."Какви са "конкретните измерения" на вашата политика...След последните избори лично вие(чрез няколко верни лично на вас депутати) провалихте гласуването на правителство на БСП и НДСВ!!!След като на времето дадохте властта в Кърджали на ДПС, прехвърлихте и държавната власт на ДПС и днес ни управлява правителство на ДПС!!!Алтернативата тогава беше - ДПС да не е в правителството и да се нормализира, като партия!!! Факта, че тя управлявя днес, я мафиотизира и издигна етническото говорене, като първостепенна политическа практика!!! ДА, БЛАГОДАРЕНИЕ НА ВАШАТА ЕТНИЗАЦИЯ НА ПОЛИТИЧЕСКИЯ ЖИВОТ!!!Да видим ПОЛИТИЧЕСКАТА ПРАКТИКА, на "вашето правителство":Управляващата ви "Триада", води политика на геноцид срещу Българските граждани с НАРАСТВАЩА ЖЕСТОКОСТ!!!- Синдикатите обявиха и аз им вярвам, че;- "Жизненият минимум" е 180лв.(за концлагерист)Всеки, който получава доход под този минимум, вие го ОБРИЧАТЕ НА ГЛАДНА СМЪРТ!!!- "Социалния минимум" е 471лв. (за нормален гражданин)Всеки, който получава по-малко за труда си, вие го ОБРИЧАТЕ НА НАСИЛСТВЕНА ОБЩЕСТВЕНА ИЗОЛАЦИЯ!!!- "Издръжката на едно дете" е 290лв.Дете, което не е осигурена с тази минимална издръжка, ВИЕ ГО ЛИШАВАТЕ ОТ ОБРАЗОВАНИЕ И ГО ПРИНУЖДАВАТЕ НАСИЛСТВЕНО ДА ПРОСИ И ПРОСТИТУИРА!!!!!!Г-н Първанов излезте с обръщение пред парламента и към Българските граждани - управляващото правителство на ДПС, с премиер Г-н Станишев, вместо да раздава милостиня - НЕЗАБАВНО ДА НАПРАВИ, ЧРЕЗ БЮДЖЕТА И Т.Н.;1. Минималната пенсия за труд - 471лв. и от там нагоре според личните коефициенти...2. Минимална работна заплата от 760лв. и от там нагоре, според образованието и квалификацията...Тогава няма да имаме нужда от подаянията ви, защото ще се издържаме от собствения си, справедливо заплатен труд...НАПОМНЯМ ВИ КАКВО ПИШЕ В КОНСТИТУЦИЯТА;Чл. 29. (1) Никой не може да бъде подлаган на мъчение, на жестоко, безчовечно или унижаващо отношение, както и на насилствена асимилация. Чл.31(7) Не се погасяват по давност наказателното преследване и изпълнението на наказанието за престъпления против мира И ЧОВЕЧЕСТВОТО.!!! ИЗБОРИТЕ ИДВАТ, ОПИТАЙТЕ СЕ ДА СПАСИТЕ ПАРТИЯТА СИ!!! !!!СЪДА ЗА ПРЕСТЪПЛЕНИЯ ПРОТИВ ЧОВЕЧЕСТВОТО СЪЩО!!!(За ваше успокоение, ЩЕ СПАЗИМ ДУХА НА ЦИТАТА ВИ и съдебния състав ще състои от един турчин, един българин, един арменец, един *** и един евреин...)

fallback