Според президента Първанов лидерът на ГЕРБ нарушава правилото да не се етнизират политическият дебат и междупартийните отношения.

Държавният глава бе помолен да коментира казаното от Бойко Борисов, че президентът и премиерът са лансирали тезата, че ако ДПС не е във властта, ще бъде застрашен ентическият мир в страната.

Първанов заяви, че той няма такива изказвания и за пореден път столичният кмет се изказва неподготвен.

"Най-малкото, което мога да кажа, е, че той изрича поредната лъжа по мой адрес, но това не е най-важното. По-важното е, че със замах, както го направи преди броени седмици, той се опитва да решава един много сложен въпрос. Така както направи с македонския език, така се захваща и с етническата проблематика", коментира държавният глава.

Според Първанов етническият модел е едно разбиране, което изразява историческата традиция в етническите отношения по българските земи от десетилетия.

Президентът посочи, че за времето на прехода етническият модел е система от неписани правила, които всяка една от основните партии и лидери се стремят да спазват.

"Г-н Борисов нарушава това правило по един недопустим начин и аз бих искал да му обърна специално внимание, че етническите пожари се гасят много трудно, в продължение на години, понякога дори и на десетилетия", каза Първанов.

"Смея да кажа, че се набива в очите вече една тенденция ГЕРБ да се атакизира", допълни държавният глава.

За него това е трудно обяснимо, защото по думите му ДПС може да бъде критикувано за много политики, за административни и други отношения, за поведението на неговото ръководство, така както трябва да бъде критикувана и БСП, и НДСВ, а защо не и партиите от опозицията.

"Но нека да се критикуваме политически, нека да търсим конкретните измерения на всяка политика, да ги оспорваме, да вадим алтернативата и да не си позволяваме етнизация на политическия живот", каза президентът Първанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase