“Има общини, които са изразили готовност да приемат част от балите от столичния боклук” заяви пред Дарик радио премиерът Сергей Станишев.

Премиерът каза това по време на провеждащия се Областен събор на пловдивската организация на БСП, в местността „Копривките”, известна като „малката Бузлуджа”.

Все пак Станишев не поясни кои точно са тези общини: „Няма да ви кажа, защото и при предишния опит на правителството да реши проблема, създаден от некадърниците в Столичната община, те правят контра-опит да провалят предлагането решение”.

Премиерът сподели, че недоволството със справянето на проблема с боклука идвало и от чужди инвеститори, които проявявали интерес към изграждането на екозавод в София.

С тези думи Сергей Станишев препоръча на репортерите да направят проучване: “Защо управата на столицата не иска да реши проблема с боклука”.

На свой ред столичният кмет Бойко Борисов съобщи: “Неадекватно е поведението на премиера, който заявява, че Столична община е незаинтересована от изграждането на завод за отпадъци”

Борисов отбеляза, че Столична община е изготвила всички необходими документи, подготвящи строителството на завода за боклук.

„Ако бяха променили закона по посока ускоряване на процедурите, вече трябваше да има завод“, каза Борисов. „Не му прави чест на премиера и нека каже, къде другаде в България има изграден завод за отпадъци“.

Що се отнася до издазването на премиера, че други общини са готови да поемат софийския боклук, кмета отговори, че правителството още не е изпълнило обещанията си към община Пловдив, която приемаше софийските бали.

„Те умишлено не пускат законите, за да ускорят процедурите, докато самият министър на екологията заяви, че София е направила всичко необходимо за започване строителството на завод за боклука“, подчерта Борисов. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase