Площадката на АЕЦ "Белене". Снимка: Булфото
fallback

Повече от 20 години след започването на строителството на втората у нас атомна централа и 17 години след "замразяването" на проекта, днес в Белене отново ще бъде даден старт на изграждането на ядрените мощности.

На церемонията ще присъства премиерът Сергей Станишев, министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров, депутати, дипломати, представители на главния изпълнител "Атомстройекспорт" и на подизпълнителите на проекта - компаниите "Арева" и "Сименс".

Централата ще има два ядрени леководни реактора от ново поколение с по 1000 мегавата мощност.

Тя ще бъде изградена по руски проект на атомна електроцентрала А92, който има сертификат за съответствие с техническите изисквания на европейските компании.

Стойността на проекта се изчислява на 3,997 милиарда евро, а прогнозната цена на произвежданата от новата АЕЦ електроенергия е около 3,7 евроцента за киловатчас.
 
Строителството на първия блок на АЕЦ "Белене" трябва да започне през март 2009 г. и да приключи до декември 2013 г., когато трябва да бъде пуснат в експлоатация.

Вторият блок на централата трябва да бъде построен за периода март, 2010 - юли, 2014 година.

През ноември 2007 г. Европейската комисия даде положително мнение за плановете на българската НЕК да построи нова АЕЦ на площадката "Белене".

На 18 януари 2008 г. в присъствието на президентите на България и на Русия - Георги Първанов и Владимир Путин, бе подписан договорът за проектиране, изграждане и въвеждане в експлоатация на блоковете 1 и 2 на АЕЦ "Белене" между НЕК и "Атомстройекспорт".

Главен чуждестранен подизпълнител на руската компания е консорциум между френската група за ядрена енергия "Арева" и германската фирма "Сименс".

В момента площадката на АЕЦ "Белене" разполага с действащо пристанище с готови два терминала и е свързана с републиканската жп мрежа.

От Геофизичния институт на БАН заявяват, че площадката на АЕЦ "Белене" и 30-километровата зона около нея се намират в сеизмично най-спокойните части от територията на страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

28

преди 15 години

I KO SQ, SA ZAMERVAME S ATOMNI BOMBI LI???

27

Даскалеску

преди 15 години

не мога да различа *** от обикновените *** .*** са ясни - те трябва да смазват всичко , което се бута в г.за на България , за храница го правят , не за друго.Но *** са убедени , че като вземат едни 10млрд.евро(които първоначално бяха 2 млрд$ ) от хляба на децата им , и от здравето на бащите и майките им , като ги откраднат и си ги поделят руските и нашите *** олигарси , и след това , като плащаме най-скъпия ток на Балканите , то това било национална гордост ! Както би казал некой србин - Йебем ви нацию , йебем ви гордости !На *** народ , каквито и беди да му се стоварят - заслужено му е .

26

emo

преди 15 години

Както би казал "Тато" тази година атомна централа, до година атомна бомба :)

fallback