Европейската комисия спря временно междинните плащания по два инфраструктурни проекта, съобщиха от финансовото министерство.

Преустановени са плащанията по проектите "Магистрала Люлин - Околовръстно шосе на София до разклона за Даскалово" и "Техническа помощ за подготовката на пътни проекти по трансевропейската транспортна мрежа в България".

Плащанията са спрени след изпратено писмо на генералния директор на Главна дирекция "Регионална политика" на ЕК Дирк Анер до министъра на финансите.

От ведомството на Пламен Орешарски твърдят, че в писмото се обръща внимание на три основни въпроса, по които правителството предприело мерки и изпълнява конкретни планове за действие.

По първия въпрос правителството вече е взело решение за възлагане на допълнителен одит на Фонд "Републиканска пътна инфраструктура" /ФРПИ/ от страна на външна одиторска компания.

По втория въпрос е одобрен актуализиран план за действие за засилване на системите за управление и контрол на ФРПИ, като вече са изпълнени и конкретни мерки от него: приети са промени в Закона за пътищата, назначен е нов изпълнителен директор на агенцията и се работи по подзаконовите нормативни актове.

За решаването на третия проблем, поставен в писмото, правителството планира: /тук следва сложна терминология - бел. ред./ мерки за укрепване на системите за управление и контрол, които са отразени в актуализирания план и са част от цялостния План за изпълнение на мерките, свързани с управлението на средствата от ЕС, одобрен от Министерския съвет на 7 август т. г.

Вижте пълният текст на писмото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase