Министрите на земеделието Валери Цветанов /от квотата на ДПС - бел. ред/ и на вътрешните работи Михаил Миков /от квотата на БСП - бел. ред/ се скараха на пресконференция в Гранитната зала на Министерския съвет.

Цветанов обяви, че веднага ще започне изплащането на 60 млн. лв. за млекопроизводителите, след като кабинетът реши да отдели пари от държавния бюджет.

"Даването на парите обаче ще стане при строг контрол на документите на животновъдите", каза той.

Цветанов посочи като аргумент за решението сериозния риск за редуциране на популацията от говеда, овце и кози в България.

Министърът на вътрешните работи Михаил Миков обаче репликира, че изплащането им ще стане едва след разрешение от Европейската комисия.

След тези думи земеделският министър стана от масата за пресконференции и напусна залата.

По-късно в четвъртък правителствената информационна служба съобщи, че правителството е решило да бъдат отпуснати 60 млн. лв. от държавния бюджет „предвид тежкото състояние на млечното животновъдство“.

С това решение на кабинета България е на път отново да си навлече гнева на Брюксел.

Досега няколко пъти кабинетът молеше еврокомисаря по земеделието да разреши плащането на субсидията, но отговорът на Мариян Фишер бе, че това е непозволена държавна субсидия, за която се предвижда солена евроглоба.

Санкцията е размерът на отпусната сума, т.е. 60 млн. лв. и лихва от 6% годишно.

Междувременно стана ясно, че протестите на животновъдите от Североизточна България няма да бъдат прекратени.

Днес над 50 фермери от района отново блокираха за половин час пътя Силистра-Добрич, до разклона за с.Кайнарджа.

Те заявиха, че не са удовлетворени от действията, които предприема земеделското министерство и правителството.

Фермерите в България протестират вече втора седмица с искане за получаване на целогодишна субсидия от 20 стотинки за литър мляко, което се равнява на 60 млн.лв. годишно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase