"Шестият вот на недоверие мина, но това не значи, че като управляващи трябва да се успокоим", заявява лидерът на ДПС Ахмед Доган в интервю за вестник "Труд".

Следващите 4-5 месеца ще бъдат особено тежки за правителството, подчертава Доган.

"За първи път в рамките на този мандат аз не съм спокоен, на моменти дори изпитвам тревожност", обяснява лидерът на ДПС.

По думите му причините са дълбоки:

- Този вот е провокиран от евродоклада. За първи път имаме сканираща оценка от ЕК и тя е сурова. Независимо от различните интерпретации на евродоклада истината е една - той представя изключително критичната нагласа на ЕК към нашата действителност по отношение спазване на правила и процедури, на критерии и формати, които взимат решения, категоричен е Доган.

- Ние показахме пред чиновниците на ЕК отсъствие на такива санкциониращи действия, комбинирани с възможност за автокорекции и самоконтрол. Ние все още не разбираме, че не техния език изискването "коригиращи действия" означава промяна на структурата, на кадровия състав, предефиниране на функциите на даден орган и нов режим на работа.

На въпрос защо си отиде от правителството Нихат Кабил, Доган отговаря, че се абстрахира от принципите за несправяне или за злоупотреба.

"Дори и те да отсъстват, има трети особено важен принцип - да си адекватен, да си на равнището на компетентността, която изисква постът, в случая зададените параметри от ЕК", категоричен е той.

Според Доган популистките квалификации за мафиотизиране на страната, изказани от лидера на ДСБ Иван Костов уронват престижа на страната.

"Ако има проблем, който действително е болезнен и тревожен, това е сринатият имидж и репутация на страната в западното съзнание", категоричен е той.

По повод на Бойко Борисов лидерът на ДПС заявява, че " Борисов е родено командирче, той е другото "Аз" на Костов.

"Двамата са равностойни в егоизма, суетата и самовлюбеността си. Но най-впечатляваща е приликата в диктаторските им маниери", допълва той.

Лидерът на ДПС подчертава, че не го притесняват предсрочните избори, притеснява го нагласата за конфронтация в обществото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase