Снимка: Булфото
fallback

ЕК потвърди днес, че сред спрените за България пари има и суми, предназначени не само за предприсъединителните програми / ФАР, САПАРД, ИСПА - бел. ред/

Говорител на Комисията обясни пред БНТ, че част от всички плащания към фонд "Републиканска пътна инфраструктура", спрени в края на януари, засягат и суми по оперативна програма "Транспорт".

По нея на страната се полагат над 1,5 млрд. евро за изграждане на пътна и железопътна инфраструктура за периода 2007 – 2013-та година.

Засега не е ясна цялата сума на засегнатите пари по структурните фондове, предназначени за пътища.

Ясно е обаче, че когато през януари Комисията спира парите към пътния фонд, заради арестите на двама високопоставени служители, това е засегнало и проекти, за които се полагат пари по структурните фондове.

Според Ева Калужинска, говорител на ЕК: Всякакви плащания, свързани с пътния фонд са спрени. Това се отнася както за предприсъединителни програми, така и за програми след присъединяването. Няма да има никакви плащания към пътния фонд.

По думите й всичко това ще продължи докато България не докаже, че е въвела адекватен контрол над усвояването на европарите.

"Докато ние тук, в ЕК, не се убедим в това, не можем да правим междинни плащания. Нито пък крайни плащания. Защото настъпва момент, в който не можем да приемаме повече фактури, а проектите стоят недовършени. Ето това вече ще бъде проблем!", допълва  Калужинска.

А само преди два дни министър Меглена Плугчиева твърдеше друго: Ще ни дадат 1,5-те милиарда евро, само да се стегнем.

В Банско вицепремиерката твърдеше, че парите по програма "Транспорт" не са спрени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

103

тодо

преди 15 години

Е сега няма ли да поеме отговорността Асенчо Гагаузов и да си подаде оставката след като толкова пари спряха поради кражбите в ръководеното от него министерство, нека Станишев не се лъжи рибата се вмирисва от към главата ;-)))

102

преди 15 години

на никого не са резнали ръчичките, това си беше режисирано активно мероприятие

101

трън

преди 15 години

Много ясно, да се спрат всички пари, до стотинка. По добре да няма никакви пари, отколкото да ходят в дебелобратите ни събратя, като няма пари от еврофондовете току виж умрели от глад хехе. Спирайте всички пари до дупкаааааа, жалко само за честните хора, които през това време са се опитали да направят бизнес, да организират нещо.Бе Бай *** се върнал от Щатите, и сега е тръгнал из Европа, мисли си че е най-хитрия и най-големия тарикат :))

fallback