Цялото това управление е антиевропейско. Цялата тази тройна коалиция е антиевропейска. Тя управлява въпреки правилата на Европейския съюз /ЕС/. Това е трагичната рамка, в която се носим, заяви лидерът на ДСБ Иван Костов пред БНР.

Помолен да коментира бюджета, той заяви: „Проблемът на този бюджет е, че са спрени европейски предприсъединителни средства, а от друга страна, са поставени условия за ползването на програмите от структурния и кохезионния фонд, включително оперативни програми, сред които по най-голямата транспорт“.

Той уточни, че са „поставени условия, които правителството трябва да изпълни, но не го е направило още“. Така, че проблемът, с който ще разполага държавата, трябва да бъде поставен в широкия контекст на лишаването на страната от тези европейски средства.

Под условие е поставено превеждането на парите по редица оперативни програми, а това са стотици милиони, милиарди“, заяви Костов. Той смята, че правителството трябва на практика да даде доказателства, че реагира адекватно.

Лидерът на ДСБ потвърди, че информацията за отнемане на още средства е вярна. „Това е проблем, фигуриращ в доклада и това, което говори вицепремиер Плугчиева, няма никакво значение.

Това е реалността. Ще поискаме буквално утре, да получим това писмо и ще дадем пресконференция по случая. На базата на него аз казах, че резултатите от доклада на ЕК са много по-тежки за България.

Освен тези 600 милиона, които се спират с отнемането на възможността на министрите Гагаузов и Орешарски да разполагат с тези пари, се поставя условие да се направят активни програмите от структурния и кохезионния фонд“, каза той.

Костов смята, че „това е реалният проблем на България, защото най-голямата програма за модернизация е свързана със строителството на нови пътища – за милиард и 600 милиона. Знаем, че върху писмото няма гриф секретно“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase