Бундестагът (германският парламент) може да упълномощи правителството на Германия да поиска през есента от Европейския съвет задействането на предпазна клауза за България, предаде румънският информационен сайт NewsIn.

Твърде е вероятно същата мярка да сполети и Румъния.

Във връзка със скорошните доклади на Европейската комисия относно правосъдието в Румъния и България, Гюнтер Крихбаум- председател на комисията по европейските въпроси в парламента, оцени положително решението за замразяване на отпускането на еврофондове за София.

Крихбаум изрази съжалението си, че не е било препоръчано и активирането на предпазна клауза, чрез която българските присъди няма да бъдат признавани в ЕС.

"Искаше ми се в случая на България не само да се направи безпощаден анализ, а Европейската комисия да формулира и конкретни препоръки, тоест незабавно прилагане на предпазната клауза върху правосъдието. За съжаление ЕК нямаше достатъчно смелост да направи това", каза Крихбаум.

"Веднага след края на парламентарната ваканция в Комисията по въпросите на Европейския съюз в Бундестага ще обсъдим докладите на Европейската комисия за Румъния и България", каза немският депутат.

Крихбаум предупреди, че блокирането от страна на румънския парламент на големите корупционни дела рискува да привлече активирането на предпазна клауза върху правосъдието, още повече, ако вече бъде създаден такъв прецедент в България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase