В ЕС не правим така! Снимка: Булфото
fallback

Има риск предприсъединителните фондове за България да бъдат загубени, а структурните фондове да бъдат спрени, понеже страната ни не е способна да ги управлява адекватно.

Това ще има дългосрочен отрицателен ефект върху икономиката ни, а българските граждани ще са лишени от пълните ползи на еврочленството.

Мониторингът ще продължи “още време”, предпазни клаузи няма да бъдат задействани.

Това става ясно от чернова на доклада на ЕК за напредъка на страната ни по шестте индикативни показателя по правосъдие и вътрешни работи, разпространена от портала Europe.bg.

В петък пък разбрахме, че Европейската комисия ще забрани на четири български агенции да усвояват евросредства, като по този начин замрази близо 1 милиард евро от помощите по предприсъединителните фондове и заплаши да замрази средства по оперативните програми.

В документа, който засяга областта „правосъдие и вътрешни работи“, се говори не за “продължаване на процеса” на реформи, а за “ново начало”.

Очевидно това има нещо общо с констатацията за “видими връзки между политическата класа, бизнеса и организираната престъпност.”

За пръв път се казва, че липсата на резултати не може да бъде извинена с малкото време – дори със сегашните си институции, България е трябвало да бъде в състояние да отчете напредък.

Ясно се посочва, че има държави-членки, които “са фрустрирани” от България.

Поставят се условия за по-нататъшна експертна и техническа подкрепа – България да предоставя адекватен достъп до информация.

Посочва се липсата на прозрачност.

Говори се за “умора” от страна на ЕС в очакването на резултатите от българския напредък.

В доклада се посочват многократно като изключително сериозни проблеми “нежеланите влияния върху администрацията” и конфликтът на интереси – в частност в обществените поръчки.

Има призиви за нов проект на Закон за конфликта на интереси. Документът твърди още, че у нас има изтичане на конфиденциална информация и че на статистиките на българските власти не може да се вярва.

Призовава се за изясняване на функциите на новата ДАНС, както и да има парламентарен контрол върху дейността й.

В доклада пише и за купуването на гласове, за “ендемичната корупция” в здравеопазването и образованието. 

Най-често се срещаните думи са “въпреки” и “не” – недостатъчен, неубедителен, неработещ, незадоволителен, непрозрачен. След почти всеки пасаж, в който се отчита някакъв напредък, е поставена думата “но”.

Тази сутрин министърът по европейските въпроси Гергана Грънчарова пък обяви:

"Докладът, колкото и критичен да е, е един работен документ. В сряда той ще се превърне в нашата Библия за работата ни занапред“. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

118

Анонимен

преди 13 години

А ние - от ЕС? Само плямпане без никакъв резултат.

117

преди 16 години

SAMO TOTO 6I NI OPRAVI...VELIK BALGARIN BE6E TOI...NE GO XARESVAXME I LIKUVAXME KOGATI SI OTIDE SEGA GO TARSIM....IMA6E RABOTA ZA VSEKI,DARJAVNI PREDPRIQTIA,KARTI ZA PO4IVKI NA CQLOTO SEMEISTVO PO BALGARSKITE KURORTI,KUPONI ZA XRANA I PARNO V PROVINCIQTA...SEGA IMA GLAD,GLAD,GLAD,,,,,......SAMO EDIN TAKAV KATO NEGO NI TRQBVA OTNOVO I PAK MAIKA RUSIA 6TE NI SPASQVA KOJICITE....TAZ AMERIKA TOZ EVROPEISKI SAUZ ZA NI6TO NE STAVAME ZA TVA NE TI ISKAT XORATA TAM....NATISKAXME SE NATISKAXME SE SEGA SE 4UDQT KAK DA NI IZRITATA...TE AKO ZNAQT KAKAV TARALEJ SI NAVRQXA V GA6TITE S NAS....PO4NA MNOGO DA IM NABOJDA I VIDQXA GOLQM ZOR...SEGA NAI TRUDNOTO E KAK 6TE IZVADQT TARALEJA

116

преди 16 години

И аз се уморих от вас, само бой и експлоатация за вас! Какво искате? Живуркате си така, явно ви харесва. Заведенията пълни, кръчмите пълни, в ресторантите места само с резервация. какво искате? Ако не ви харесваше щяхте да сте на улицата, но не сте! Стойте си по заведенията и стига сте пъшкали.

fallback