На 24 юли парламентарната опозиция внася поредния, шести вот на недоверие към кабинета Станишев.

До момента са събрани 80 подписа, в това число и 15 от независими депутати.

Основният мотив за шестия вот на недоверие е за нанесени материални и морални щети на България и нейните граждани поради неусвояване на парите от европейските структурни фондове.

"Кабинетът не направи нищо, за да капитализира европейското членство на България. Ние върнахме няколко десетки милиона евро по различни програми на ЕС.

В момента са ни спрени над 600 млн., предстои отнемане на акредитацията на най-важните агенции, които усвояват средства от различните програми", обясни пред Dnes.bg мотивите за вота депутатът от ДСБ Евгени Чачев.

Бившият регионален министър в кабинета Костов допълни, че в мотивите са отбелязани и конкретни провалени политики на кабинета, довели до тежкото положение на България в момента.

Сред тях са нулевото усвояване на средствата от ЕС по седемте оперативни програми през 2007, изоставането в изграждането и развитието на пътната инфраструктура и неравностойното положение, в което се намира българският бизнес в сравнение с фирмите от другите страни членки.

Чачев бе категоричен, че най-малко за две години ще бъдат спрени кохезионните и структурните фондове за България.

По думите му, опозицията в това Народно събрание е изключително слаба, но той все пак очаква пробив сред управляващите, които да загърбят партийните си интереси и да подкрепят вота.

"Очаквам от правителството само да си подаде оставката, защото след всяка нормална държава, след тези убийствени критики, на които то е подложено от страна на европейските институции, всяко правителство отдавна да си беше подало оставката", завърши Чачев.

Междувременно стана ясно, че Европейската Комисия ще отнеме правата на две български агенции да управляват еврофондове по програма ФАР. Това е записано в доклада за управлението на европейските пари в България.

Става дума за Изпълнителната агенция ФАР в Министерството на регионалното развитие и благоустройството и за Централното звено за финансиране и договаряне в Министерство на финансите.

Сутринта пък агенция Ройтерс обяви, че България е наела PR компании от САЩ и Австрия, които да променят нейния имидж.

През декември миналата година българското правителство е подписало договор за 1,87 милиона лева (1,53 милиона долара) от парите на данъкоплатците с австрийската компания "Хохегер Комуникационсбератунг", показват данни от официалния уебсайт на Агенцията за обществени поръчки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase