Възможно е България да върне на Европейската комисия около 6,8 млн. евро за 2 проекта по ФАР, каза зам.-министърът на регионалното развитие Савин Ковачев на пресконференция в МРРБ.

Парите са усвоени за строителството на пътя от Разлог до Гоце Делчев и за втората тръба на обходния маршрут на Дупница.

Първият проект е изпълнен на 40% и по него са усвоени 3,5 млн. евро.

Вторият е завършен на 92% и европейското финансиране за него е 3,3 млн.евро.

Договорът с гръцката фирма „Породивтики“, която изгражда пътя от Гоце Делчев до Разлог, е прекратен и предстои нова обществена поръчка за изпълнител, обясни Ковачев.

Държавата ще търси правата си в Арбитражен съд в Париж, като в иска ще бъде включена сумата, която България ще върне на Европейския съюз.

Опасенията за връщането на пари заради втората тръба на обходния път на Дупница са свързани със забавянето на завършването на проекта заради появило се свлачище.

Двата проекта са от 10-те, които бяха спрени след одитния доклад на KPMG. От тези 10 проекта рискови са още пътя от Рудозем до ГКПП Илинден и обходния маршрут на Малко Търново и изграждането на ГКПП Малко Търново.

Пътят от Рудозем до ГПП Илинден е изграден на 85-87% и е пред завършване, каза Ковачев. По думите му, изпълнителят - австрийската фирма „Щрабек“, е поискал увеличение на цената с 2,5 млн. евро заради инфраструктурни проблеми.

Обектът Малко Търново се прави от чешка фирма, която е извършила около 5% от дейностите, а би трябвало, изпълнението да е около 40%, обясни Ковачев. Според него, вероятно договорът по този проект ще бъде прекратен.

За останалите 6 проекта, ще бъде осигурено национално финансиране в бюджета и работата по тях няма да бъде спряна.

МРРБ е поръчало нов доклад на KPMG за действията на изпълнителна агенция ФАР и Пътния фонд, за изпълнението на препоръките от предишния доклад. Очаква се одитът да е готов до средата на август.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase