Снимка: Булфото
fallback

В специален репортаж за България BBC съобщава, че страната ни може да загуби милиони евро от европейски фондове, ако не докаже, че взема крути мерки срещу корупцията и организираната престъпност.

В репортажа на Оана Лунгеску се казва, че от 1990 г. в България са извършени 150 поръчкови убийства, но за тях няма осъден нито един.

"Престъпленията остават ненаказани, защото има връзки между бившите комунистически служби, хората от бизнеса и политиката", пише още Лунгеску, която е посетила Дупница.

Там тя се среща с Пламен Галев и Ангел Христов, по-известни у нас като братя Галеви.

BBC припомня, че заради срещата със съмнителните бизнесмени от Дупница бившият вътрешен министър Румен Петков бе принуден да подаде оставка.

"Според вас, ако бяхме виновни, щяхме ли да седим и да си разговаряме тук с вас? Властите провериха всичко - имотите ни, източниците ни на доходи, провериха ни за наркотици. Само дето не ни обвиниха, че сме братовчеди на Осама Бин Ладен", казва Пламен Галев пред BBC.

Двамата твърдят, че срещата им с Румен Петков е била свързана с националната сигурност. Поради тази причина те не могат да разкрият съдържанието.

Братя Галеви разходили с брониран джип пратеника на британската медия в Дупница и му разказали за техните проекти - изграждане на училищен стол, модернизиране на автогарата в Дупница.

"Заради натиска от Европейския съюз /ЕС/ властите в България се задействаха. Правителството създаде Държавната агенция за национална сигурност, която ще се бори с организираната престъпност, бяха сменени няколко министри, за да се гарантира, че средствата от ЕС няма да отидат при неподходящи лица", се казва още в материала.

"Ако България бъде наказана, кой ще страда? Българите винаги са били силно проевропейски настроени и очакват да не бъдат лишени от възможността да се радват на членството си в ЕС и да извлекат ползи от него", казва българският премиер Сергей Станишев пред BBC.

Пратеникът на медията припомня, че ЕС вече е замразил стотици милиони евро помощи, които са били предназначени за зле поддържаните пътища на България и други крайно необходими инфраструктурни проекти. В следващите години обаче се чакат още милиарди евро.

Един от посетилите България тази седмица официален представител на ЕС заявява пред BBC, че спирането на финансовата помощ за страната ни определено е възможен вариант.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

31

spas

преди 14 години

борис андреев - пинко плаче за кушлев,ама как да стане...ако не го мерне бате бойко,никой в областа не може да го пипне...е до кога,бре

30

циганин от крайници

преди 14 години

пинко селски тарикат парвеню ако всички местни бизнесмени и пишман политици са като него е гати държавата брато а на крайничани алал да им е

29

vlad

преди 15 години

абе като гледам сериала галевци тоя пинко може и да им е началство...де да видим

fallback