"Въпреки серията от мерки, взети през последните седмици за борба с корупцията, ЕК продължава да следи внимателно България и може да й наложи нови финансови санкции", съобщава АФП.

България, която влезе в ЕС на 1 януари 2007 г., въпреки сериозните пропуски в редица области, продължава да е подложена на стриктен контрол в съдебната област /корупцията и организираната престъпност/, управлението на еврофондовете, хранителния сектор и сигурността в областта на гражданската авиация.

Експерти от ЕК са в София до сряда, за да подготвят доклада, очакван през юли.

От него ще стане ясно дали Брюксел ще се задоволи само да критикува България или ще вземе по-строги мерки, най-вече финансови, за да накара страната да направи изискваните от нея усилия.

„Ще трябва да отговорим на въпроса дали има такива проблеми, които налагат спиране на европейските средства“, заяви еврокомисарят по разширяването Оли Рен.

Сумите, които могат да бъдат спрени, са огромни – около 6,8 милиарда евро от регионалните фондове, които България трябва да получи до 2013 г.

„Да замразим всички средства ще бъде малко смешно“, обясни говорителят на ЕК Марк Грей, но е възможно последователно прекратяване на програмите.

България трябва да докаже до 16 юни, че положението се подобрява.

„Правителството прави всичко възможно, за да достигне желаните резултати“, казва пред АФП българският външен министър Ивайло Калфин.

ЕС може да наложи и друга санкция на София, т. нар. „предпазна клауза“, която води до непризнаване на решенията на българските съдилища в ЕС.

Някои считат, че Комисията може да използва и член 7 от Договора за ЕС, който позволява за бъде отнето правото на глас на една страна.

Но прибягването до подобна унизителна мярка е „изключено“, според Марк Грей.

Проблемите с България обясняват защо Комисията е решена оттук нататък „да не обявява дата за присъединяване, докато страната не достигне финална фаза на процеса“ на присъединяване, завършва АФП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase