Михаил Миков. Снимка: БГНЕС
fallback

Българският вътрешен министър Михаил Миков обеща да освободи полицията от корумпирани служители и да извърши сериозни реформи, които да докажат, че България е способна да се справи с организираната престъпност. Балканската страна е подложена на натиск от Брюксел да покаже значителни резултати в борбата с ширещата се корупция и организирана престъпност преди доклада на ЕС през юли, който може да препоръча санкции срещу София, пише в кореспонденция от България агенция Ройтерс.

"Освобождаването на министерството от неговите нелоялни служители е ключов приоритет“, заяви Миков в интервю за агенцията.

„Нито едно ниво в системата няма да остане незасегнато, когато получим сигнали за нелоялност и корупция“, каза още той.

Миков, ключов член на управляващата Социалистическа партия, пое министерството на вътрешните работи миналия месец след промените в кабинета, които имаха за цел да уверят избирателите и Брюксел, че България ще спре забавянето на реформите.

Дипломати и анализатори считат, че същността на проблема са връзките на политици и магистрати с криминални групировки.

Миков планира да създаде вътрешен отдел за сигурност, който да следи и докладва за случаи на корупция, както и да инициира законови промени за ускоряване на дисциплинарните процедури.

Миков планира също така да въведе система за възнаграждение, базирана на постигнати резултати. Той работи по редица радикални структурни мерки за разкриване на престъпленията, за които сега са необходими месеци, а понякога и години.

Министърът заяви още, че няма илюзии, че промените ще станат бързо. „Но през следващата година ние категорично ще определим посоката, която ще доведе до резултатите, които българският народ и европейските ни партньори очакват от нас“.

Наблюдатели са скептични, че Миков ще получи необходимата политическа подкрепа, за да постигне реални промени, след като правителствената коалиция е отслабена от конфликтни интереси и борби за власт.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

26

az

преди 15 години

aide, zna4i moq na4alnik si otiwa skoro, da daaaaa, wsi4ki ot major na gore w edno kan4e serete we

25

ЕДИН ПОЛИЦАЙ

преди 15 години

аз не съм корумпиран, но съм вече гладен. и скоро ще напусна... ще останат наистина смао *** в мвр. е те ще го преименуват...А ДАСКАЛИТЕ, С ЧАСТНИТЕ УРОЦИ И НЕДЕКЛАРИРАНИ ДАНЪЦИ - В ЗАТВОРА. ЗА 4 ЧАСА НА ДЕН КОЛКО ПАРИ ИСКАТЕ ВЕ? КАК СЕ ЗАВЪРШВА В ШУМЕН ВИСШЕ, А? НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ТЪПИРИ ЗАВЪРШИХА ТАМ ЗА ДАСКАЛИ, АЙДЕ ВСЕКИ ДА СИ ГЛЕДА В КАНЧЕТО. СЕРЖАНТА В МВР НОСИ ОРЪЖИЕ И ВСЕКИ ЕДИН МОМЕНТ МОЖЕ ДА УМРЕ, РАБОТИ НОЩЕМ, В ДЪЖД, СТУД И Т.Н., А ТЪПИЯ ДАСКАЛ КВО ПРАВИ, ПОЗИРА КАТО ГО СНИМАТ С GSM-A. ЗАПЛАТИ ЗА ВСИЧКИ - ЦЕЛИЯ НАРОД Е ГЛАДЕН. КАКТО И АЗ......

24

НФБ

преди 15 години

как се раздава българското гражданство!Колко лица и срещу какви суми получиха български паспорт през последните години!Я да видим как е във Франция...Германия...Я да видим за равна работа но без редовни документи ще получаваш същото заплащане както техните граждани!я да видим колко получава един лекар специалист например и един емигрант!я да видим след колко години се допуска до изпит...за да получи еквивалент на тяхната диплома!Размисли.....и поуки...!

fallback