Българският вътрешен министър Михаил Миков обеща да освободи полицията от корумпирани служители и да извърши сериозни реформи, които да докажат, че България е способна да се справи с организираната престъпност. Балканската страна е подложена на натиск от Брюксел да покаже значителни резултати в борбата с ширещата се корупция и организирана престъпност преди доклада на ЕС през юли, който може да препоръча санкции срещу София, пише в кореспонденция от България агенция Ройтерс.

"Освобождаването на министерството от неговите нелоялни служители е ключов приоритет“, заяви Миков в интервю за агенцията.

„Нито едно ниво в системата няма да остане незасегнато, когато получим сигнали за нелоялност и корупция“, каза още той.

Миков, ключов член на управляващата Социалистическа партия, пое министерството на вътрешните работи миналия месец след промените в кабинета, които имаха за цел да уверят избирателите и Брюксел, че България ще спре забавянето на реформите.

Дипломати и анализатори считат, че същността на проблема са връзките на политици и магистрати с криминални групировки.

Миков планира да създаде вътрешен отдел за сигурност, който да следи и докладва за случаи на корупция, както и да инициира законови промени за ускоряване на дисциплинарните процедури.

Миков планира също така да въведе система за възнаграждение, базирана на постигнати резултати. Той работи по редица радикални структурни мерки за разкриване на престъпленията, за които сега са необходими месеци, а понякога и години.

Министърът заяви още, че няма илюзии, че промените ще станат бързо. „Но през следващата година ние категорично ще определим посоката, която ще доведе до резултатите, които българският народ и европейските ни партньори очакват от нас“.

Наблюдатели са скептични, че Миков ще получи необходимата политическа подкрепа, за да постигне реални промени, след като правителствената коалиция е отслабена от конфликтни интереси и борби за власт.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase