Правителството ще прилага само добри европейски практики относно истерията с горивата. Снимка: Булфото
fallback

Цените на горивата се определят от цените на световните пазари и това е нещо, което България не може по никакъв начин да регулира.

Това каза премиерът Сергей Станишев в Пловдив по повод ескалиращите цени на горивата и националната стачка на превозвачите.

Премиерът допълни, че цените на горивата са въпрос на общото състояние на международните пазари. „Това което правителството е готово да направи е диалог с всички заинтересувано страни и да потърси реални инструменти, които може да приложи чрез добрите практики на ЕС.

Дори да намали акцизите за няколко месеца след края на годината те отново трябва да се вдигнат до минималното европейско ниво. България е приела този ангажимент преди това правителство да дойде на власт”, допълни Станишев.

При всички случаи от януари 2009 г. започва железен график затова и ще потърсим сигурен начин на проблемите, но все пак ние сме страна с пазарна икономика и това трябва да се отчита.

Премиерът припомни, че преди три години цената на петрола е била около 50 долара за барел, а тази седмица е стигнала 135 долара. "Доволен съм, че през този мандат успяхме да направим немалко за образованието", подчерта Станишев.

Освен темата за бензина премиерът съобщи, че Студентските съвети вече са обсъдили, кои общежития ще бъдат включени в националната програма за рехабилитация 2008 г.

За тази цел са предвидени 50 милиона лева. Още толкова правителството ще отдели и през следващата година. „Сигурен съм, че всички 126 общежития ще бъдат ремонтирани”, обеща премиерът. Приоритет на правителството е приемането на закона за студентското кредитиране, стратегията за академичните изследвания и закона за научните степени и звания.

Премиерът беше в Пловдив по повод Деня на славянската писменост и култура 24 май и откриването на двата нови факултета в Медицински университет. Премиерът бе придружаван от петима министри, областния управител Тодор Петков и кмета на града Славчо Атанасов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

61

преди 15 години

Най-тъпият премиер,който е имала БГ.

60

bul

преди 15 години

Чифутска гад от Хазария и това е...

59

iwo

преди 15 години

iskam-da-pitam-kolko-struwa-benzina-zastoto-sega-s e-sabudix-ot0spane-a-triabwa-da-si-kopuwam-mercede s-600

fallback