Снимка: AMY
fallback

Европейската комисия е близо до решението да лиши България от част от средствата от европейските фондове заради провала на страната в борбата с корупцията и организираната престъпност. Това съобщи БГНЕС, като цитира информиран източник от ЕС, пожелал анонимност.

София може да загуби стотици милиони евро от европейските фондове, които вече са замразени заради предприетите разследвания за корупция и може да й бъдат наложени по-стриктни условия за предоставянето на близо 11 милиарда евро, които страната трябва да получи до 2013 г.

През юли Еврокомисията ще представи доклад за реформите и борбата срещу организираната престъпност в България и Румъния.

И двете бивши комунистически страни са подложени на мониторинг, защото не отговарят напълно на стандартите на ЕС в областта на правосъдието, борбата с организираната престъпност и системите за плащане.

Но докато България може да загуби помощи заради доказателства за съществуваща корупция в агенциите й, които работят с пари от ЕС, Румъния може да получи предупреждение да предприеме нови стъпки в борбата срещу корупцията, но няма да й бъдат налагани финансови санкции, съобщи източникът.

Комисията замрази около 400 милиона евро помощи за България по програмата ФАР и между 50 и 100 милиона евро по програма САПАРД.

„Те ще загубят тези пари“, казва източникът.

Говорителката на българското представителство в Брюксел Бетина Жотева съобщи, че премиерът Сергей Станишев и тройната коалиция имат сериозна политическа воля да се справят с проблемите.

„През последния месец направихме много, за да управляваме по-добре парите от ЕС. Взехме сериозни мерки, за да изградим система от операции по програмите САПАРД и ФАР, които на практика постигнаха по-високи стандарти от исканите за управление на парите от ЕС“, заяви тя.

Жотева подчерта назначаването на Меглена Плугчиева за вицепремиер, който да координира разпределянето на парите от еврофондовете.

Според цитирания от БГНЕС източник обаче, Станишев няма властта да въведе сериозни мерки, за да се пребори с корупцията и организираната престъпност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

88

преди 16 години

Говорителката на българското представителство в Брюксел Бетина Жотева съобщи, че премиерът Сергей Станишев и тройната коалиция имат сериозна политическа воля да се справят с проблемите... УХААААААААААА! ДАВАЙ СЕРГЕЙ. ДОГОДИНА ЩЕ ГЛАСУВАМЕ ПАК ЗА ТЕП!

87

преди 16 години

Подкрепям те напълно!!!Дано ги спрат до стотинка!И без това тези помощи не отиват пряко при народа, а във "обръчите", и стотиците фирми на близки и роднини.Едва ли и 10 % отиват пряко при нуждаещите се.Народът се оправя кой както намери за добре, тегли кредити от банките, взима заеми от приятели, работи черна работа по чужбина и реинвестира спечеленото в бизнес или имот тук.На тези пари разчитат само хора "Близо до слънцето"!Защо никъде не е ясно и точно обяснен реда за кандидатстване за европари, всичко става под някаква полуконспирация, с максимално усложнени бюрократични формалности.Почти е невъзможно обикновен човек без фирма-посредник да ги получи.

86

az

преди 16 години

tezi pari kak 6te se vry6tat nikoi ne znae , samo se zimat parite ot evrofondovete no koi 6te gi vry6ta posle ?!?!?!? sega se karat qki koli no posle pak na magarenceto 6te mu doide redyt ...

fallback